Bild
Nästa artikel

Min diesel-sexa varvar för mycket

Fråga experterna

Läsaren Lars Lööf i Västerås har problem med att sin husbil varvar för mycket, Husbil&Husvagns expert försöker hjälpa till.

Fråga: Hejsan, 

Har ett litet problem eller vad man skulle kunna kalla det. Har en Karmann husbil byggd på ett VW LT35 chassi från 1995. En diesel 6:a med 5-växlad manuell låda. Problemet är det att den varvar mycket när man kör. Vid 80-85 km/h så ligger den på ca 3 000 varv/min. Ca 1 000 varv mindre skulle vara mer passande. Nu kan man köra på femman i 45 km/h utan problem. Utväxlingen i bakaxeln verkar vara 4,5/1. Alltså, ett varv på hjulen ger 4,5 varv på kardanen. Har ni något supertips på vad man ska göra? Har letat bakaxlar men det verkar bara finnas med samma utväxling. Vilka utväxlingar finns till den modellen av LT? Passar axlarna från LT31 eller någon annat märke? Eller finns det någon som kan växla om bakaxeln? Eller har ni någon bra adress till skrotar i Tyskland som specialiserat sig på VW? Kan inte tänka mig att dom som kör VW LT ligger på 85-90 på autobahn så det borde finnas någon lösning.
/Lars Lööf i Västerås
 
Svar: Hej Lars!
Tyvärr måste jag erkänna att jag har mycket liten kännedom om VW LT35. Chassit har ju inte varit speciellt vanligt i husbilssammanhang. 
Jag föreslår därför att du tar kontakt med någon återförsäljare för VW transportbilar, eller någon verkstad som har lång erfarenhet av dessa bilar.
Ett annat alternativ är, att du tar kontakt med något av de verkstadsföretag som annonserar i Husbil & Husvagn. Förmodligen är dock dessa till stor del specialiserade på Fiat Ducato, som ju är det dominerande chassit när det gäller husbilar.
/Lars Erik Paulsson
 
Har du upplevt något liknande ? Dela gärna med dig med dina egna erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.