Bild
Nästa artikel

Motoroljebyte?

Fråga experterna

Hur ofta bör man byta motorolja? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Först, tack för en trevlig tidning. Det skrivs väldigt lite opartiskt i ämnet, så er tidning behövs verkligen. Jag har en fråga om oljebyte. Husbilar körs ofta inte så mycket, många husbilar rullar inte mer än 600–800 mil per år. Enligt instruktionsboken ska oljebyte liksom service göras efter 3 000 mil. För en husbil, med miltal enligt ovan, är ju inte detta rimligt ens om man använder olja som uppfyller kraven för ACEA B3/B4. Så min fråga är: hur ofta bör man byta motorolja och filter på en några år gammal dieselmotor som går mindre än 800 mil om året?

/Bernt Persson
 
Svar: Serviceintervallet varierar mellan olika bilfabrikat – och till och med mellan olika motortyper av samma fabrikat. De flesta tillverkare anger dessutom två intervaller, dels i mil, dels i tid, och det är den gräns som först uppnås som gäller. (Fiat anger till exempel för ett av sina motoralternativ 3 500 mil eller vartannat år.)
Min personliga rekommendation är att du byter olja och filter varje höst, innan du ställer undan husbilen. En av oljans uppgifter är ju att samla upp smuts, och byter du olja och filter på hösten minskar risken att smuts beckar ihop i oljetråget eller på andra ställen.
/Lars Erik Paulsson
 
Hur ofta byter du motorolja? Kommentera gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.