Bild
Nästa artikel
Reservdelar?

Reservdelar?

Fråga experterna

Var kan man finna reservdelar till en Cabby 530 TL, och går det att installera en huvudströmbrytare? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej, har en vän som äger en Cabby 530 TL som är från början av 80-talet som vill fixa en huvudströmbrytare till denna. Finns det någonstans man kan köpa detta och finns det någonstans man kan få tag i reservdelar till denna husvagn om det skulle behövas?

/Johanna
 
Svar: Hej Johanna!
Först och främst gäller det att räkna ut hur många ampere brytaren måste klara av. En tumregel är att man räknar ut maxbelastningen i watt och dividerar denna med 12. Sedan fördubblar man det erhållna värdet, för att ha en säkerhetsmarginal för framtida kompletteringar.
Den enklaste formen av huvudströmbrytare är en mekanisk batterifrånskiljare. Sådana finns hos bl.a. Biltema, och kostar från ca 70 kronor (klarar 100 A) till 140 kronor (klarar 350 A). Det finns också en variant som monteras direkt på batteriets minuspol, som kostar ca 40 kronor.
I moderna husvagnar (och husbilar) används ofta ett relä som styrs med en liten strömbrytare. Till detta kan man använda ett relä av samma typ som till exempelvis bilens extraljus. Ett sådant relä klarar ca 30 A, och kostar ungefär 40 kronor. (Det finns också reläer som klarar 70 A, men då blir priset det tredubbla.) Problemet med dessa är, att egenförbrukningen är ca 1 W. Halva egenförbrukningen får man om man väljer ett minirelä, avsett för kretskortsmontage. Sådana kostar ungefär en tjuga, men det är svårt att hitta varianter som klarar mer än 10 A.
När det gäller reservdelar till en 30 år gammal Cabby-vagn föreslår jag att din vän tar kontakt med närmaste Cabby-återförsäljare.
/Lars Erik Paulsson
 
Har du gjort något liknande? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.