Nästa artikel
Takbyte?
Fråga experterna

Takbyte?

Publicerad 4 februari 2010 (uppdaterad 14 augusti 2013)
Signaturen "Knaivsker" har frågor angående försäkringar gällande ett takbyte, Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej!

Köpte en -03 Polar 560 i maj och hade oturen att få den så pass skadad att taket måste bytas. Försäkringsbolaget föreslog att vi skulle låta spackla taket och måla över skadan. I samråd med verkstaden, där vi köpte vagnen, bestämde vi att taket skulle bytas. Nu undrar jag om risken för framtida fuktskador, får man det riktigt tätt när man byter ut taket? Försäkringsbolaget hotar med att vi inte får ut något vid en eventuell fuktskada om vi byter taket. Kan de hota med sådant om man står och betalar helförsäkring? Vi har inte fått någon skadeanmälan eller skrivit på några papper till försäkringsbolaget, bara haft telefonkontakt. Takbytet görs av verkstaden där vi köpte vagnen och de är återförsäljare för Polar.
/Knaivsker
 
Svar: Hej!
Att spackla och lackera ett helt tak anser jag inte vara en fackmannamässig reparation. Inte minst på grund av att vagnens vikt därigenom ökar med ett antal kilo, vilket menligt påverkar (den kanske redan låga) lastförmågan.
Om takbytet görs på rätt sätt av en auktoriserad Polar-verkstad kommer vagnen, efter bytet, att vara minst lika bra som när den lämnade fabriken. Dessutom kommer ju tätningsmedlet mellan tak och väggar att vara 6 år fräschare än vad det är nu! Vissa tillverkare rekommenderar till och med en omtätning av hela husvagnen/husbilen med jämna mellanrum.
Vid ett takbyte har dessutom reparatören möjlighet att se om det finns några skador i övergången mellan tak och väggar och kan åtgärda dessa, naturligtvis på din egen bekostnad.
Försäkringsbolagets information om utebliven ersättning vid en framtida fuktskada finner jag mycket märkligt. Mig veterligen finns det nämligen inte något försäkringsbolag där vagnskadeförsäkringen ersätter skador förorsakade av utifrån inträngande vatten. Jag ser därför detta som ett fult trick för att få dig att avstå från en fackmannamässig, men för försäkringsbolaget dyrare, reparation.
/Lars Erik Paulsson
 
Har du haft en liknande erfarenhet? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.