Bild
Nästa artikel

Typbesiktiga för att utnyttja 70kg till?

Fråga experterna

Läsaren Jan Persson vill typbesiktiga sin husvagn för att kunna utnyttja 70kg till. Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej!

Jag har en Volvo V70 som får dra 1 370 kg med B-körkort. Min husvagn Knaus Sudwind 500 -08 är beställd med 1 300 kg som maxvikt men går att ändra till 1 400 kg/1 500 kg. Kan jag då typbesikta vagnen till maxvikt 1 400 kg för att kunna utnyttja 70 kg till (1 300 kg +70 kg=1 370 kg) för att kunna lasta lite till? Eller kan man inte ha en maxvikt som är högre än B-körkortets viktkrav? Jag förstår ju att jag inte kan ha maxvikt på vagnen men om jag bara lastar den till totalvikt 1 370 kg, går detta?
/Jan Persson
 
Svar: Hej Jan!
När det gäller körkortsbehörigheten är det ”siffrorna på papperet” (alltså bilens tjänstevikt och husvagnens totalvikt) som är avgörande.
Importören av din vagn har valt att erbjuda tre olika totalvikter och därmed tre olika lastförmågor, och av dessa är det endast den vikt du har på din vagn som passar för ditt körkort.
Den 19/1 2013 ändras reglerna så att man inte längre behöver jämföra bilens tjänstevikt och vagnens totalvikt. Från det datumet får man, även utan ”E” på körkortet, dra den vikt som bilen är godkänd för.
/Lars Erik Paulsson
 
Vad har du för erfarenheter gällande typbesiktningar? Dela gärna med dig i Kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.