Bild
Nästa artikel
Varför blir vi inte av med odören?

Varför blir vi inte av med odören?

Fråga experterna

Hur bär man sig åt om det har fastnat en odör i husbilen? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Vi har en begagnad van som vi gillar. Tyvärr började det i somras lukta illa inne bilen. Först trodde vi att det var mögel i kylskåpet. Vi sanerade noggrant men lukten försvann inte. Då lämnade vi in husbilen hos en firma för (dyr) rekond, dom använde specialgrejer som ska ta bort lukt. Det blev lite bättre men efter några veckor var problemet tillbaka. 

Nu hörde vi av någon att man inte kan hälla hetvatten i diskhon för då smälter rören. Kan det stämma – och har det gjort så att vattnet står stilla någonstans? 
/Gunnar och Johanna
 
Svar: Ert luktproblem är inte lätt att lösa, utan att ha sett bilen. Jag får därför nöja mig med att komma med några allmänna tips.
Eftersom den dyra saneringen av husbilen inte hjälpte, misstänker jag starkt att odören – precis som ni själva antyder – kommer från avloppssystemet. Dock tror jag inte att odören kommer från ledningarna, utan från själva spillvattentanken. Ett första steg bör vara att rengöra denna med något av de specialmedel som finns hos er husbilshandlare.
Moderna husbilar har nästan undantagslöst avloppssystem med plaströr, och visst skulle man kunna tänka sig att plasten mjuknar (i varje fall närmast diskhon/tvättstället) om man häller kokande vatten i röret. (Lite äldre husbilar hade ibland avlopp bestående av plastslang, och givetvis kan även denna mjukna av kokande vatten.) Om – och observera att jag skriver ”om” – röret eller slangen skulle mjukna så mycket att det bildas en ficka där det samlas vatten, skulle denna ficka fungera som vattenlås (i varje fall under en kortare tid) och förhindra dålig lukt från tanken.
En närmare undersökning av avloppssystemet kan dock aldrig skada. Kontrollera då samtidigt om det finns något vattenlås under diskho och tvättställ (och eventuell dusch)? Dessa brukar vanligtvis bestå av en liten rund ”burk” under utloppet. Vattenlåset kan också bestå av en liten fyrkantig ”låda” någonstans längs avloppsledningen eller – allra enklast – av en S-böj på avloppsslangen.
Gemensamt för alla dessa är, att vattenvolymen i låset är väldigt liten. Står bilen still några dagar kan det mycket väl hända att vattnet avdunstar, och då kommer odören ”som ett brev på posten”. Det kan också, med olycklig placering av spillvattentankens avluftningsslang, hända att vattnet sugs ut ur vattenlåsen under snabb körning.
/Lars Erik Paulsson
 
Har du haft ett liknande problem? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.