Bild
Nästa artikel
Varning för fartkameravarning

Varning för fartkameravarning

Fråga experterna

Läsaren Yngve Jonsson undrar om de förbud som finns mot fartkameravarning i Europa, Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej,

Det pratas mycket just nu om de förbud som finns mot fartkameravarning i gps:en ute i Europa. Har ni någon mer info?
/Yngve Jonsson i Husbilsvännerna 
 
Svar: I Tyskland och Frankrike kan polisen ge dig böter om du använder din fartkameravarning i din gps. Böterna kan bli höga, framförallt i Frankrike.
Sedan några år tillbaka har det i Tyskland varit förbjudet att använda fartkameravarning. Om polisen kommer på dig blir det 75 euro i böter. 
De flesta av oss har ju en fartkameravarning i vår moderna gps i fordonet. I takt med att du uppdaterar kartor och annan mjukvara så uppdateras även funktionen med kameravarningen. Numera finns navigationsapplikationer även i våra smarta telefoner, många av dem med kameravarningar. 
I Tyskland konstaterar bilistorganisationen ADAC att alla sådana utrustningar är förbjudna vare sig det är en traditionell gps eller en smartphone. Det är till och med förbjudet att delta i facebookgrupper som innehåller varningar av det här slaget.
I värsta fall lär utrustningen kunna tas i beslag och förstöras. Vilket ADAC visserligen ännu inte hört talas om.
Däremot varnar man för att det faktiskt även är olagligt att med exempelvis ljusblink varna medtrafikanterna.
I Tyskland måste således funktionen stängas av om du vill ha din utrustning påslagen.
Samma sak gäller i Frankrike sedan 3 januari 2012, men där kan böterna i värsta fall stiga till hela 1500 euro. Även där måste funktionen stängas av i navigationsprogrammen i gpser och telefoner, annars kan man råka illa ut i en poliskontroll.
Det visar sig vara svårt att stänga av fartkamerafunktionen i vissa gpser. Men både Garmin och Tomtom uppger att man i sina modernare utrustningar enkelt släcker varningen innan man åker över den franska gränsen.
Om du inte lyckas stänga av varningen så kanske du ska överväga att dra ur sladden till gpsen och gömma den på ett säkert ställe…
Tilläggas kan att i de gps-utrustningar som numera säljs i Frankrike varnas för ”farliga zoner”. Dessa zoner kan vara lite olika långa och innehålla lite olika ”faror”, bland annat fartkameror. Men det definieras inte exakt var kameran står. Garmin hävdar att de gjort den här förändringen i samarbete med franska myndigheter.
Gps-tillverkarna menar att de franska farliga zonerna troligen kommer att introduceras i framtida kartuppdateringar även utanför Frankrike.
Jag hör talas om att det ska finnas motsvarande förbud mot fartkameravarning i Tjeckien, Schweiz, Irland och Makedonien. Men det har jag inte kunnat få bekräftat. Är det någon läsare som vet?
/Anders Witt
 
Vad vet du om fartkameravarning? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.