Bild
Nästa artikel

Vi vill slippa besvär av skadedjur

Fråga experterna

Hur skyddar man husbilen mot skadedjur? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej vår fråga är: Hur man kan skydda sin husbil under avställningstiden, i vårt fall, september-maj, från skadedjur? Vi upptäckte att möss hoppat in i motorrummet samt varit runt i husbilen. Där fanns rikligt med spillning på många ställen, även i wc-delen. De verkar ta sig in på de mest omöjliga ställena. Nu har vi monterat in en elektronisk musskrämmare, samt låtit huskatten nosa runt, för att lämna sin lukt av katt.

Det blir svårt att hitta dem om de kryper in i rören och dör, samt sprider obehaglig lukt, vi har vattenburen värme, de kan även tugga sönder inredning och kablar, vem vill vakna med en gnagare i bädden till våren. Inte så trevligt. Ska man teckna speciell skadedjursförsäkring under ställtiden?
Har läsarna några bra tips?
/Jeanette
 
Svar: Hej Jeanette!
Möss i husbilen (eller någon annanstans) är ett elände och de behöver en mycket liten öppning för att ta sig in och är därför nästan omöjliga att stänga ute på mekanisk väg.
Ditt alternativ med elektronisk musskrämma använder jag själv, och har inte haft några oönskade besök sedan vi började använda den. Kattdoft är säkert också bra, men eftersom vår katt följer med på alla våra husbilsresor har vi inte kunnat fastställa om det är hennes avsatta doft eller musskrämman som håller mössen borta.
Enrisdoft påstås vara något annat som mössen undviker. Om du vill prova på det, så lägg enriset på ett par tidningar eller en utvikt sopsäck, så blir vårstädningen enklare.
Vi kan dock skatta oss lyckliga som ”bara” har möss att bekymra oss för. I bland annat Tyskland finns en art av mårddjur som älskar värmen i motorrummet på bilar, och vars favoritkost är kylarslangar och kabelisolering.
PS. Se även läsartipset på sidan 10 i detta nummer.
/Lars Erik Paulsson
 
Har du haft erfarenheter av skadedjur i husbilen? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.