Nästa artikel
Så kör du säkert med husbil och husvagn i snö
Guide

Så kör du säkert med husbil och husvagn i snö

Publicerad 2024-02-01 07:00 (uppdaterad 2024-02-02 10:44)
Tar du husbilen eller husvagnen ut på vägarna under vinterledigheten? Tänk på det här!

Hör du till dem som tänker ge dig ut på vintervägarna med husbil eller husvagn? 

Då är det några saker som det är bra att tänka på.

– Det absolut viktigaste är bra däck, att lasta rätt och att ha med utrustning så att man klarar sig om olyckan är framme, säger Jimmie Öbom, chefredaktör för Husbil & Husvagn.

Han har kört tusentals mil med transportbil i Norrlands inland och semestrat i husvagn eller husbil i hela sitt liv och skrivit om ämnet i 15 år. Här är hans och redaktionens bästa tips för att köra säkert med husbil eller husvagn i vinterväglag:

Lär dig bilens funktioner!

När piloter flyger är det självklart att de hittar bland knapparna och inte behöver leta när de flyger. Tänk så i trafiken också! Lär dig dimljus, dimbakljus, och dess varningslampor som rinnande vatten innan avfärd. Dimbakljusen är bra i snörök och dimma, men glöm ej slå av dem när vädret lugnat sig, för det irriterar bakomvarande trafik. Läs instruktionsboken – få koll på instrumenteringens varningslampor.

Kolla däcken!

Det är lag på att man måste ha vinterdäck från 1 december–31 mars, vid vinterväglag. Men rätt typ av däck garanterar inte att de är bra. De får inte heller vara för gamla eller slitna. Mönsterdjupet för personbil/husbil upp till 3500 kilo ska vara 3 millimeter och detsamma gäller för släpvagn (husvagn) som personbilen drar. För personbil klass två över 3500 kilo gäller 5 millimeters mönsterdjup.

Lasta rätt!

Köregenskaperna kan bli livsfarliga om husbilen eller husvagnen är fellastad –  och kanske särskilt i vinterväglag. Försök få till en bra viktfördelning. Lasta lågt och centralt i husbil och inte allt tungt i garaget om husbilen är framhjulsdriven. Lastfördelning är förstås också viktigt om du drar husvagn. Kultrycket ska inte vara för högt – men kanske än viktigare – inte för lågt. Ett för lågt kultryck ger livsfarliga dragegenskaper.

Ta med rätt utrustning!

Se till att du har med varma kläder, filtar, ficklampa, laddad telefon, skyffel och gärna en dunk eller flaska med grus. Allt för att det inte ska bli dubbel kris om olyckan är framme.

Vid körning i kraftigt snöfall är det oftast bättre att inte rikta varmluften mot vindrutan.

Ha koll på vädret!

Kolla SMHI:s varningar, alltså inte bara det som orsakar stora rubriker i tidningarna utan vilka varningar som finns lokalt. Kanske förväntas dåligt väder, snö eller översvämningar just där du ska köra. Vi nöjeskör ju bara så stanna hemma ifall vädret oroar dig det minsta.

Undvik isig ruta!

Rikta inte värme mot vindrutan i snöoväder. Ofta hinner inte snön smälta undan och det bildas kakor av is och snö runt torkarna, så man måste stanna och slå av dem alltför ofta. Bättre då att rikta värmen mot golvet vid långfärd i snöfall och gärna dra ner värmen överlag och klä sig istället. Se punkt 1, lär dig innan avfärd hur värme/ventilation styrs – då slipper du leta reglage under färd.

Kör försiktigt!

Den riktiga mammaklassikern innebär: Undvik häftiga rattrörelser när det är snöigt eller isigt väglag, lätta på gasen och undvik omkörningar när det är spårigt. Träng dig inte förbi plogbilar och liknande, bättre ligga en bit bakom tills de viker av.

Snö samlas gärna på bakstam, regplåt och framlyktor så det är bra med borstpauser ibland. Foto: Jimmie Öbom

Ta en paus!

Stanna gärna på säker plats för att vila, men också för att kontrollera att allt är okej. Gå ur bilen och kolla lampor både fram och bak. Det bildas ofta en snökaka över hela bakändan på husbilar och husvagnar och då syns man knappt alls för bakomvarande trafik. Borsta av fordonen både fram och bak. Glöm ej registreringsskyltarna.

Stanna vid storm!

Om det snöar och blåser så att ekipaget kränger och det känns obehagligt: Stanna på bra plats! Kör inte vidare. Du har trots allt en husbil (eller husvagn) så du kan checka in var du vill. Utnyttja faciliteterna du kör runt med! Låt resan vara ett nöje i stället för en kamp. I båtvärlden är det självklart att vänta in bättre väder och det är vårt tips här också!

Tänd upp!

Om något händer så du måste stanna på vägen, tänd varningblinkers, men även lamporna i husbilen eller dragbilen och husvagnen, så att du syns utan att blända. Glöm inte bodelen! Därefter kan du ta på reflexväst och placera ut varningstriangel och annat – men lämna bara bilen om det kan göras  säkert! Försök i första hand köra till säker p-plats eller liknande om möjligt.

Ring bärgare!

Tveka inte att ringa bärgare och annat vid akuta behov, även om du befinner dig mitt i ingenstans. Ofta blir det billigare än du tror om fordonet är försäkrat. Dessa proffs vet exakt hur man beter sig vid problem längs vägen om du känner dig osäker.

Foto: Yuri Malaschenko/Mostphotos

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.