Bild
Nästa artikel
Från båtliv till husbilsliv

Från båtliv till husbilsliv

Läsare berättar.

Kjell Westerlund berättar med egna ord om vad som fick honom och hustrun att lämna sitt 30-åriga båtliv bakom sig och satsa på husbilslivet.

 

I 30 år hade vi glädjen att få segla med CARA III, vår gamla 35 fots Hallberg Rassy Rasmus. Vi köpte båten 1980 då vi flyttade från Stockholm till Västervik, faktum var att allt gods hade gått i förväg men barnen och vi flyttade med den nyinköpta båten. Allt förändras och efter alla års seglande längs främst ostkusten så har vi nu barnen åter i storstaden tillsammans med fyra barnbarn.

Att vi lämnade båtlivet förra sommaren berodde på min hustrus tilltagande demens, i hennes fall började det redan vid 60-års ålder. Gruppen dementa ökar snabbt i hela samhället beroende på vår stigande levnadsålder och årskostnaden lär nu ligga runt 50 miljarder kronor. För att göra det bästa av vår situation så inköpte vi vid Höga Kusten en Pilote Galaxy 270 från år 2000, en kompakt helintegrerad bil med Al-Ko chassi och dubbelgolv. Ytterst båtmässigt med kölsvin genom hela bodelen och tre manluckor i durken. Hela inköpet blev ett extra äventyr då min kära hustru samtidigt lyckades gå vilse under själva affären, allt ordnade dock upp sig och vi kunde i augusti månad 2009 njuta av vår första husbilresa. Att färdas över Höga Kusten bron är bara det en upplevelse i sig med hänförande vacker natur.

Båten hade jag utvecklat och förbättrat under alla de gångna åren, nu fick husbilen bli det nya projektet. Med kofångare och front samt även förardörr i glasfiber så fanns ju ändå lite båtkänsla kvar, dock fanns utrymme för bättre underhåll vilket lönar sig i längden. Delar som kunde rosta i underredet behandlades med linolja, både billigt och effektivt. Med extra batteri under förarsätet samt solcell på taket klarade vi lätt 4 dygn på Elmia den hösten utan el. Vi passade samtidigt på att byta all inre belysning till LED och idag finns lågbyggda dioder på självhäftande remsor dolt monterade, vita i skåp samt röda som underbelysning för den rätta myskänslan kvällstid. Två extra underhållsladdare ser till att vi alltid startar med full batteri kapacitet, perfekt även för att hålla batterierna i kondition vintertid. Blå lysdiodlister vid instegen samt undertill vid förarplatsen skapar ytterligare känsla och säkerhet.


Extra tillbehör blev även backkamera inkluderande GPS, DVD och TV på 7” skärm, backsensorer på både främre och bakre kofångare, extraljus samt dimljus, rejält mistlurshorn, PA-anläggning och PR-radio, takhängd och uppfällbar vridbar TV med DVD, listan kan bli lång med smärre förbättringar som kan förbättra och förenkla husbilslivet.

Min hustru hade barndomsminnen från Visingsö så det blev ett av den gångna sommarens olika mål, att fara långt utomlands verkade riskfyllt med tanke på vad som hände vid själva husbilsköpet. Det finns så otroligt mycket att uppleva i vårt avlånga land, den som inte är ute och färdas vintertid kan ju alltid glädja sig åt att planera för den kommande sommaren istället.

I Roslagen finns våra släktband, det blev 70-års kalas hos kusinen Svante i Grisslehamn och rundturer på Singö där jag själv tillbringat många somrar under min barndom. På grusvägar som blir allt smalare upplever man snart att bilen är både bred och hög när trädgrenarna vill slicka taket, man ber gärna därtill en bön att man inte skall få ett möte.

Vår son hade hyrt en stuga på Åland tillsammans med barn och blomma samt svärföräldrar så det blev färjan över till Ekerö. Var tur man kontrollerade priset, var det fyrdubbla dagtid jämfört med kväll. Åland ligger ju så nära och har mycket att erbjuda sina besökare med en helt fantastisk natur och många lockande stränder. Med vana från båtlivet så försöker vi fricampa så långt som möjligt, helst skall det vara naturhamn!

Vårt sista äventyr för säsongen blev Öland och skördefesten i slutet av september, kändes som om det var nästan lika mycket husbilar där som vid Elmia. En övernattning i Sandviks hamn blev extra minnesvärd med tända marschaller i oändliga rader och flammande eldkorgar, faktum var att eldarna var tända i stort sett över hela Öland. Att besöka gårdarna och få ta del av allt man kunde åstadkomma gav starka minnen, inte minst seniorgänget med Balkanmusik på blåsinstrument mitt ibland fårull och jättepumpor. Nu ser vi fram mot en ny sommar, att den kommer behöver vi inte tvivla om, det mesta hänger för vår del främst på hälsan.

Skrivet av Kjell Westerlund

Taggar: Hem, Nyheter
Från båtliv till husbilsliv

Kommentarer

#1
Jan Wiberg
2010-12-08 08:33

Hej Kjell!

Kul med lite kontakt. Fick din husbilsartikel via HZ. Han och jag med hustrur har haft frekvent kontakt genom åren och träffats en hel del i Trosa och Sa Lagnö, där vi har sommarviste. Jag (och du?) är nu pensionär, och hustru Marie och jag bestämde oss tidigt att bosätta oss under vinterhalvåret i Cape Town. Jag har under de senaste 20 åren jobbat i diverse länder i södra Afrika, och kan hyfsat bra förhållandena här. Vi köpte lägenhet strax utanför stan och stortrivs med tillvaron i detta (dock något skakiga) land. Där befinner vi oss nu fram till april 2011.

Ha det!
Basta hälsning
Janne W

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.