Nästa artikel
Håll koll på däcken
TEKNIK

Håll koll på däcken

Publicerad 26 september 2013 (uppdaterad 2023-02-06 14:09)
Visst vårdar vi våra fordon väl, inte minst insidan, men hur är det egentligen med det kanske viktigaste, vår kontakt med vägen? Har du koll på lufttryck och slitage? Har du någon aning om hur gamla däcken är? Alltför många svarar nej på dessa frågor. Ta dig tid under lågsäsongen!

Det ställs stora krav på däcken till din rullande semesterbostad. Kontaktytan mot vägbanan är, per däck, inte större än din handflata och det är denna yta som ska kunna överföra alla krafter till vägbanan och däcksidan är dessutom en del av fjädringen.

Många underskattar vikten av vilka däck som väljs och tittar vid köp ofta mest på priset men det kan få negativa effekter vad gäller både komfort och säkerhet. Det är inte nödvändigtvis så att det dyraste däcket är bäst men det billigaste är kanske inte för den skull det mest prisvärda.

Däcket ska inte bara överföra kraften till vägbanan, det ska också behålla greppet vid bromsning och kurvtagning. För att kunna göra det på ett bra sätt krävs att gummiblandningen är väl avvägd och att slitaget inte gått så långt att det börjar påverka egenskaperna. Visserligen gäller 1,6 millimeter som minsta mönsterdjup över hela EU men då är egenskaperna påtagligt sämre än de var när däcket var nytt. Är däcket dessutom gammalt blir den negativa påverkan än större och i exempelvis Tyskland får däck på en husvagn inte vara äldre än sex år. Har du koll på det när du far iväg på semestern?

Det finns även anledning att kolla om däcken inte slits jämnt över hela slitbanan. Snedslitna däck indikerar exempelvis felaktig hjulinställning så kolla detta extra noga, inte minst om du håller på att investera i en begagnad husbil.

Lufttrycket är högt i husbilar, sällan under 4,5 bar när däcket är kallt, vilket ställer större krav på ventilerna så kolla även dessa med jämna mellanrum. Skulle du se sprickbildningar på såväl däck som ventiler ska du åtgärda detta omedelbart.

Det viktiga är att du kollar lufttryck och skick oftare än du tror behövs, en god tumregel är en gång per månad, eftersom rätt lufttryck spar både bränsle och däckslitage. 

Åldersmärkning av däck

På däcksidan finns gjutet en kod efter ordet "DOT" (med viss mellanliggande information om bland annat bärighet)

Före år 2000 består denna kod av tre siffror, exempelvis 448 följt av en pil. Då betyder det att däcket är tillverkat vecka 44 år 1998.

Efter år 2000 består det av fyra siffror, exempelvis 4607. Detta däck är tilverkat vecka 46 år 2007.

Det är kontroversiellt hur snabbt ett däck åldras. Däcket på en husvagn får i Tyskland inte vara äldre än sex år och över tio år får skäligen anses olämpligt oavsett mönsterdjup. Däck skall alltid bytas om det uppvisar sprickbildningar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.