Nästa artikel
Restips: Bruksorten Borgvik
VÄRMLAND

Restips: Bruksorten Borgvik

Publicerad 27 december 2019 (uppdaterad 27 december 2019)
Den vackra bruksmiljön i Borgvik är unik och orten räknas som den mest välbevarade i sitt slag i Sverige. Här hittar du ett femtiotal vackra sinterstensbyggnader inbäddade i Borgviksälvens grönska.

Borgvik ligger ungefär 15 km väster om Grums vid älven Värma som den hette innan namnet ändrades till Borgviksälven. Det här är Värmlands vagga, många hävdar att det var här Värmland "föddes", och orten har ett stort kulturhistoriskt värde.

Mest utmärkande är den välbevarade masugnen som producerade järn redan 1627 och produktionen upphörde inte förrän 1924. Som mest producerades 4000 ton per år som exporterades över stora delar av Europa. Kuriosavis kan nämnas att Eiffeltornet delvis är gjort av järn som producerats i Borgvik.

Det är en mycket tilltalande miljö vid Borgviksälven med många speciella sinterstensbyggnader. Orten drar till sig många besökare och det är inga problem att fördriva en dag här. Vill du inte laga mat själv erbjuder restaurangen utsökt mat och vill du bara ha något lättare kan den timrade hamnstugan med sina överdådiga räksmörgasar vara ett utmärkt alternativ.

Vid hamnstugan kan du dessutom svalka dig med en stunds badande och gillar du inte det kanske museerna är ett alternativ och sliperiet har en trevlig konstutställning. Det är en riktig pärla för dig som gillar att uppleva svensk kulturbygd när den är som bäst!

Vid hamnstugan finns en camping där du kan låta bilen eller husvagnen stå medan du promenerar runt.

Omgivningarna är dessutom mycket natursköna och du hittar otaliga vägar att njuta av  på resan dit.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.