Nästa artikel
Sälj husbilen säkert
JURIDIK

Sälj husbilen säkert

Publicerad 9 september 2013 (uppdaterad 19 januari 2018)
Att sälja ditt mobila boende privat är ofta lönsammare än att gå via en handlare. Däremot är det förknippat med vissa risker så tänk på hur du förvarar ditt registreringsbevis. För du kan bli av med både fordon och pengar.

 

Jag antar att du vet var du har din bils registreringsbevis, men pappren ligger väl inte i handskfacket?  Åtminstone den gula delen med siffran 2 bör du omgående låsa in på ett säkert ställe. Annars kan det gå som för en kille i södra Sverige som nyligen annonserade ut sin bil på Blocket. Det kom en intresserad köpare som ville provköra. Av någon anledning följde säljaren inte med. Köparen kom aldrig tillbaka med bilen.

I handskfacket låg hela registreringsbeviset, båda pappren. Några dagar senare kom ett brev med beskedet att bilen bytt ägare. Lurendrejaren hade förfalskat den äkta säljarens namnteckning och hittat en egen köpare som betalade över 60 000 kr för bilen.

Den bestulne bilägaren är blåst på både bil och pengar. Köparen hävdar givetvis att han varit i god tro när registreringsbeviset fanns med då affären gjordes upp. Då är det svårt att häva köpet.

Polisen är inte särskilt intresserad av sådana här fall. Det finns viktigare saker att utreda och saken blir extra knivig eftersom registreringsbeviset med ägarbytet var ifyllt i god – om än falsk – ordning. Biltjuven visade sig dessutom vara jagad av kronofogden för andra skumraskaffärer.

– Om du ska sälja din bil, gå till en seriös handlare. Du kanske får lite mindre betalt för bilen, men det är säkra pengar, säger Katrineholmsjuristen Greger Larsson som försökt hjälpa många olyckliga som kraschlandat i bilaffärer.

Väljer du ändå att sälja privat ska du alltid följa med på provkörningen men låt inte det gula registreringsbeviset göra det!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.