Bild
Nästa artikel
Satsa på säkerhet i svampskogen

Satsa på säkerhet i svampskogen

prylar

Under sensommar och höst går många bär- och svampplockare vilse i skogen. Men med bra förberedelser och några enkla produkter går det att undvika att turen slutar med en obehaglig upplevelse.

− Många tror att om bara man har med sig en mobiltelefon så kan man bli hittad, men det gäller förstås bara om den är påslagen, säger Johan Skullman, som är friluftsexpert och kunnig inom överlevnad i olika miljöer. Annars går den inte att spåra.

Ett enkelt sätt att se till att mobilen alltid är brukbar är att ha med sig ett extra batteri. Mini-batteriet Ember väger 142 g och ger snabbt en urladdad telefon extra kraft. För den som vill krympa storleken ytterligare finns tändsticksaskstora batteriet Bump på 30 g som återger en mobiltelefon cirka 30 procent av sin batterikraft på 30 minuter.Get-Back är en liten GPS på 40 g med vilken svampplockaren kan lägga in startpunkten eller parkeringsplatsen och få hjälp att hitta tillbaka. En pil visar sätt riktning och återstående sträcka visas hela tiden i km. Get-Back kan även användas som en digital kompass, med eller utan satellittäckning.

− Att ha koll på vädersträcken och kunna hantera karta och kompass är förstås det allra säkraste alternativet för den som vistas i skogen, säger Johan Skullman.

Produkterna kommer från Brunton och finns att köpa på t ex Naturkompaniet. Rek. cirkapriser är 699 kr (Ember) 299 kr (Bump) och Get-Back (899 kr)

 

Rikspolisstyrelsen ger följande tips för bär- eller svampplockaren:


Innan du ger dig ut i skogen:

• Ta om möjligt med en fulladdad mobiltelefon.

• Ta på eller med färgglada kläder eller allra helst en reflexväst (även under dagtid).

• Gå helst inte ensam och om går du ensam meddela någon var du ska befinna dig.

• Ta med vatten och något att äta (fika och/eller sötsak).

• En visselpipa är bra att ha med.

 

Om du gått vilse:

• Vänta inte för länge med att larma – gäller även anhöriga (mörker, kyla mm).

• Stanna helst på en högt belägen och/eller öppen plats. Polisen använder ofta helikopter i spaningarna.

• Om du kommer till en väg eller skogsväg lämna inte den. Stanna eller gå i endera riktningen.

• Lyssna efter ljud från t ex polisbilens sirener och gå i så fall mot ljudet.

Källa: Brunton, Rikspolisstyrelsen.

Taggar: Hem, Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.