Bild
Nästa artikel
Svenskar argast bakom ratten!

Svenskar argast bakom ratten!

Nya rön överraskar

Däcktillverkaren Goodyear genomför titt som tätt enkätundersökningar runt om i världen. Det visar sig att de svenska förarna upplever sina medtrafikanter som aggressiva och ilskna. Håller ni som läser detta med om det? Kommentera gärna!

 

86 procent av svenskarna mellan 18 och 25 år anger i Goodyears nya Däckbarometer att de någon gång har råkat ut för arga medtrafikanter. Snittet för övriga länder i undersökningen är endast 44 procent. Det vanligaste sättet för unga svenskar att visa sin irritation på vägarna är genom att svära, vilket mer än åtta av tio uppger att de gör. Andra vanligt förekommande beteenden är att göra tvära markerande inbromsningar och att gestikulera otrevligt, vilket 53 respektive 32 procent av de tillfrågade anger att de gör.

- Vi svenskar är ju kända för att vara lugna och kontrollerade, så det är intressant att självbehärskningen verkar fungera sämre när vi sitter bakom ratten. Att släppa ur sig några fula ord i sin egen bil är kanske inte så farligt i sig, men ilska tenderar ju att smitta av sig. Det är inte riskfritt om bilister hetsar varandra genom alltför uppenbart svärande och gestikulerande. Dessutom visar vår Däckbarometer att det förekommer beteenden som faktiskt är direkt trafikfarliga, säger Magnus Lord Arenander, Consumer Product Info & Training Specialist på Goodyear Nordic.


Utöver tvära inbromsningar ägnar sig 15 procent av de tillfrågade unga svenskarna åt att provocera till sig omkörningsmöjligheter genom att köra för nära med påslagna helljus. Det finns också en minoritet, 4 procent, som medger att de någon gång fullt medvetet har kört in i en annan bil.

Aggressiva utspel förekommer generellt sett oftare hos män än kvinnor, enligt Goodyears Däckbarometer 2013. Men även kvinnorna agerar ut sin ilska bakom ratten. Mer än varannan ung svensk kvinna medger att de någon gång har svurit åt sina medtrafikanter och närmare var fjärde säger också att de har gestikulerat otrevligt. Av de som någon gång har bromsat in med flit när någon kört för nära, är dessutom majoriteten, eller 60 procent, kvinnor.

Topp fem aggressiva beteenden bakom ratten:

Alla Män Kvinnor 
1. Svära åt andra bilister: 83 procent 83 procent 82 procent

2. Bromsa in med flit när någon kör för nära: 53 procent 46 procent 60 procent

3. Gestikulera ilsket: 32 procent 41 procent 24 procent

4. Köra för nära med helljus för att få köra om: 15 procent 22 procent 8 procent

5. Köra in i en annan bil med avsikt: 4 procent 7 procent 1 procent

Fem tips för lugnare bilkörning:

Sov ut - när du är trött finns risken att överreagera.

Planera resan så att du har gott om tid, ju mer stressad du är desto lättare blir du arg.

Ät, blodsockerfall kan göra dig mer lättirriterad.

Tänk: Det är viktigare att komma fram sent än att inte komma fram alls. Hetsigt beteende kan leda till olyckor.

Var tydlig i trafiken, då blir det lättare för andra trafikanter att läsa av vad du tänker göra, vilket i sin tur leder till mindre irritation .

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
Roadragenisse
2013-06-20 09:39

Jag blir så jäkla arg på alla de som kör omkring i trafiken och är förbannade.

#2
Jorma Viitanen
2013-06-25 10:12

Några frågor:

Hur manga svarare? Om n-talvet är liitet, dessa resultat kan vara
inom slumparean.

Har GoodYear Nordic gjort sin undersökning också i Finland och Norge. Det är möjligt att resultaten är änny sämre där än i Sverige.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.