Bild
Nästa artikel
Sverige husvagnstätast i Europa

Sverige husvagnstätast i Europa

TRAFIK

Det är glädjande att se att intresset för mobilt boende håller i sig trots den ekonomiska oron i Europa. På tio år har antalet ökat med knappt 10 procent i Sverige.

 

”Sedan 2012 har antalet husvagnar minskat med fyra procent”, påstår affärsinformations- företaget Bisnode. Samtidigt har man, på sin hemsida, en brasklapp: Eftersom husvagnar är säsongsrelaterade kan datan för antal husvagnar i trafik variera något beroende på att de ställs av när de inte används.

Rätt vore alltså att redovisa det totala antalet husvagnar, och dessa uppgifter köper HRF från SCB i samband med varje årsskifte.

Ser man på det totala antalet vagnar har detta, under det senaste kalenderåret, ökat från
278 202 (2011-12-31) till 278 975 (2012-12-31) – alltså med 0,3 procent. (Sett över en 5-årsperiod har antalet ökat med 2,3 %, och över en 10-årsperiod med 9,3 %.)

Inte ens om man tittar på antalet vagnar i trafik, stämmer uppgifterna från Bisnode. Förvisso handlar det om en minskning, men denna uppgår till endast 0,8 procent.

Värt att notera i sammanhanget är, att Sverige är det husvagnstätaste landet i Europa med 295 husvagnar / 10 000 invånare. När det gäller husbilar ligger Sverige på 2:a plats (efter Finland) med 61 husbilar / 10 000 invånare. 

Taggar: Hem, Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.