Nästa artikel
15 år i campingvärlden: ”Varför skita i toaletten?”
LEDARE

15 år i campingvärlden: ”Varför skita i toaletten?”

Publicerad 18 augusti 2023 (uppdaterad 21 augusti 2023)
Husbil & Husvagn grundades 2008 och fyller moppe! Under dessa år har mycket förändrats men inom två områden verkar tiden ha stått stilla!

Detta är en ledare. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Många klagar på att tiden går för fort när man blir äldre. Jag håller med.

Något som också har gått väldigt fort är de femton åren från när Husbil & Husvagn startade till i dag. Åren 2008 till 2023.

Det var på Elmiamässan 2008 som Husbil & Husvagn presenterades. Teamet som drog igång projektet byggde en mycket bra grund som vi har stor nytta av än idag. Själv började jag inte förrän vid tredje numret, men Maria Andersson och Claus Widell var med från starten.

Sen dess har mycket tillkommit i form av fler utgivningar, men främst digitala kanaler som blivit en succé.

När jag nostalgiskt bläddrar i nr 1 2008 fastnar jag på testet av Kabe Eximo Sport 370. En vagn på 900 kg för 99 900 kr med luftburen värme.

”Sedan 2008 har mycket tillkommit i form av fler utgivningar, men främst digitala kanaler som blivit en succé”

Tidningens första supertest ägnas åt halvintegrerade Hobby Toskana 650 ES som kostade 709 000 kr. En husbil med mörk träinredning à la lyxyacht, badrum längst bak och den då nyfödda trenden, låga långbäddar.

När det gäller utveckling i boendet så har mest hänt kring det elektriska. Teknik som litium och solpaneler innebar jättekliv framåt. Jag minns hur jag kunde få starta motorn i testbilar, för att få ström till belysningen...

Dagens LED-lampor är strömsnåla, hållbara, smidiga och man slipper bränna sig på dem. Ett rekordkliv framåt!

Men när jag tittar på fönster, takluckor och lås från 2008 så är allt identiskt 15 år senare! Likaså toakassetterna är exakt likadana.

Det här är fasligt dyra plastdetaljer för tillverkare av fritidsfordon, och därmed dig som kund. Dyra trots att stora underleverantören tycks ha sparat in helt på sin utvecklingsavdelning. Och att skita i utvecklingsarbetet är en stor risk, även om det bara gäller toaletter!

För plötsligt kommer en uppstickare – som gör allt både bättre och billigare. Och när det händer, straffar det sig att sova på passet (eller dasset).  

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.