Nästa artikel
”Det har inte hänt ett skit i kassettoans utveckling”
Krönikor

”Det har inte hänt ett skit i kassettoans utveckling”

Publicerad 5 juni 2021 (uppdaterad 8 juni 2021)
Vad gör toatillverkarnas utvecklings­avdelningar om dagarna?, undrar Jimmie Öbom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning. Krönikan publicerades först i Husbil & Husvagn 8/2018.


I begynnelsen satt camparna i skogen och sket. Sedan kom hinkar och friluftstoaletter med ursprung i det militära. De portabla fälttoaletterna är inte så tuffa i sig men en berömd modell i USA hade det tuffa namnet ”Thunderbox”. En produkt som soldaterna både fyllde och tömde i nödfall. Ty en av de farligare ­sysslorna i strid är inte att sitta på pass – utan på dass. 

I min egen lumptjänstgöring var det lyckligtvis bara strid med lösplugg men det kändes ändå farligt när jag satt i skogen på plutonens kartong med sitthål för ändan. Allra farligast var det när kartongen var fuktig av regn eller av att säcken inuti sprungit läck. Då kunde allt säcka ihop och man blev sittande ”mitt i skiten”.

Storbritannien hade också portabla toaletter, de gick under namnet Elsan och lanserades 1924. Elsan blev så populär i engelska campingkretsar att tömnings­stationer än i dag kallas för ”Elsan Disposal Points”. Elsans hinktoaletter har inte utvecklats ett dugg och du kan köpa dem än i dag.

Uppfinnaren Frank Sargent uppfann redan 1960 grunden till Porta Potti som lanserades 1968. Det var Mr. Sargent som tillsammans med sönerna Bud och Ron startade företaget Thetford i Michigan, 1963. Familjen var framåt och förutom nya tömningsventiler till toatankar så lanserades även doftkemikalien Aqua-Kem och toapappret Aqua-Soft. Välkända produkter än i dag. 

Även Porta Potti blev kvar i många husvagnar i ett par decennier. Men att bära bajslådan genom vagnen var ingen höjdare så därför skissades på alternativet med luckan i väggen.

”Att bära bajslådan genom vagnen var ingen höjdare så därför skissades på alternativet med luckan i väggen”

Den första husvagnen på svenska marknaden med kassetttoalett som standard ska vara en Cabby från 1995. Tillvalet blev snabbt standard även hos övriga och stolta som tuppar kunde vi spatsera ut ur vagnen till den finurliga luckan i väggen.

Över 30 år har gått och utvecklingen har hittills bestått av hjul och teleskophandtag på behållaren… Så, sedan LP och kassettbandspelaren försvann till förmån för cd-skivan, och den i sin tur ersattes av mp3 – och nu Spotify – har det inte hänt ett skit i kassettoans utveckling.

Vad gör toatillverkarnas utvecklings­avdelningar om dagarna? Är det månne svårt att hitta ingenjörer och uppfinnare som brinner för ämnet?

Fast på tal om att brinna ska det nämnas att 2012 överraskades vi av en förbränningstoalett där fekalier blev aska. Yes! Tyvärr med nackdelar som förbränningstid och högt pris = revolutionen uteblev. Men går det att utveckla bränningen vidare? Kanske, men de stora toaföretagen kör på med sina kassetter, vätskor och tabletter. 

Att sitta på dass ger tid för konspirationer och min nya teori lyder; är ­toalettkemiska förbrukningsvaror i ­tablett- och vätskeform så pass lönsamt att ­företagen inte vill se nya lösningar? 

Jag hoppas jag har fel!

Läs också: ”Vi fricampare måste ta ansvar – annars väntar förbud”

Jimmie Öbom

Bakgrund: Förste ­fekalie­tömmare

Antal toatömningar: För många

Ditt värsta tömningsminne: När jag en morgon står vid tömningen på Elmiamässan och en herre glider upp intill och skvätter ut sin kassett så jag får en droppe på läppen. 10 år sen och jag upprörs än.

Ditt bästa tömningsminne: Dum fråga. Men okej, jag gissar att det var när min fru överraskande sa att hon ville tömma latrinen. Jag log, ända tills hon sa ”april-april”.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.