Nästa artikel
”Detaljen jag irriterar mig på i nästan alla fordon”
Krönikor

”Detaljen jag irriterar mig på i nästan alla fordon”

Publicerad 6 augusti 2021
Det kan låta gnälligt men jag måste få det ur mig, skriver Jimmie Öbom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning. Krönikan publicerades första gången 2017.


Efter att ha suttit i hundratals husbilar och husvagnar har jag kommit fram till att nästan samtliga har ett gemensamt irritationsmoment. Okej, det kan låta gnälligt men jag måste få det ur mig! Det handlar om bord. Bord i u-sittgrupper, bord i halvdinetter, bord i dubbeldinetter, campingbord, ja till och med vardagsrumsbord hemma.

Få ytor är så onödigt stora och i vägen – en så stor procent av dygnet. Tänk om de kunde hissas upp i taket likt en taksäng när de inte används. Förr kände jag mig ensam om att se detta som ett problem, ända till jag klev in i engelska och amerikanska fritidsfordon för första gången. De var ett under av rymd! Kan ni gissa varför?

Just det, de hade inga bord. Genast infann sig då frågan, men hur gör ni när ni äter era hamburgare? Eller dricker ert te?

Det var förstås en dum fråga eftersom borden fanns, men de var undangömda när de inte användes. Antingen fälldes de in på något finurligt sätt eller så häktades de helt enkelt loss och hade sin givna hållare i en garderob eller annat fack. Många engelska fordon har till och med dubbla bord – ett litet te-bord och ett stort matbord.

Nu vet jag att många av er älskar bord, kanske tycker ni att de är för små i husbilen? (Sällan ett problem i husvagnar.) Andra problem med bord är att de kan vara för höga, för låga, för ostadiga eller helt enkelt bara felplacerade efter att förarstolen vänts runt – återigen vanligare i husbilar.

”Få ytor är så onödigt stora och i vägen”

Så kommer vi då till u-sofforna och de enorma borden i husvagnarna. Trots att de alltid är i vägen hörs sällan klagomål. Tänk om detta jättebord kunde hissas upp i taket och istället har man ett litet smidigt drinkbord ifall man vill ställa ifrån sig koppen eller glaset. Fast om bordet hissas upp i taket måste det finnas belysning under själva bordsskivan, och det är svårare ordnat…

Nåväl, jag får nog finna mig i att brottas med otympliga bord även i framtiden. För hur det än är så tror jag majoriteten är emot mig i denna fråga. De flesta älskar stora bord att ha som arbetsbänk, avlastningsyta eller till middagsdukning. Själv är jag mer anglosaxisk i frågan och skulle gärna se mer flexibla bord. På ett område är frågan faktiskt rätt allvarlig ändå, alltså en säkerhetsfråga, och det handlar om dinettborden. Att sitta och åka i husbilars ”baksäte” med ett bord framför magen är inte optimalt vid en olycka.

”Att sitta och åka i husbilars 'baksäte' med ett bord framför magen är inte optimalt vid en olycka”

Grunden till denna text handlar dock om många halvintegrerade husbilar och plåtisar där bordet är så pass otympligt att det knappt går att vända runt stolarna. En del av dessa bord låter sig inte tas bort alls utan är fastskruvade i golvet.

Andra vägghängda bord kan ha halva benet fastskruvat i bordsskivan, vilket gör det nästan omöjligt att förvara på annan plats. Lyckligtvis kommer nya lösningar hela tiden, så det finns en medvetenhet om problemet. Till exempel uppfällbara bitar och halvor av dinettborden för att ta ett exempel.

Sådär, nu fick jag ur mig mina bordsliga bekymmer. Det får bli en debattfråga. Håller du med eller tycker du att jag är totalt under bordet? Kommentera gärna (brev@husbilhusvagn.se), (B)Ordet är fritt!

Jimmie Öbom

Ålder: 45 år

Gör: Fd. chefredaktör för denna eminenta tidning – i dag kringflackande skribent.

Åkt fritidsfordon sedan: Födseln, mina föräldrar hade först en Eccles vagn och sedan har det rullat på med pappas Cabby, Polar, Kabe. I vuxen ålder hyrde jag husbilar med mina egna barn i tid och otid. (Kabe, Eura, Swift, Hobby mfl.) innan jag för 15 år sedan blev reporter i ämnet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.