Nästa artikel
Fel bokstav kostar 40 mil plus färjebiljett!
Krönika

Fel bokstav kostar 40 mil plus färjebiljett!

Publicerad 2024-03-31 07:00 (uppdaterad 2024-03-31 08:39)
Att köra fel irriterar! Ett litet tips är att inte skriva fel i navigatorn. Det här hände när Jimmie Öbom slarvade.

Ni har kanske hört talas om paret från Sydkorea som var på bröllopsresa och skulle till Venedig? Det var vintern år 1993 och paret klev på tåget i Stockholm dit de flugit från Dallas. Tågresan slutade dock på en perrong i Västerbotten. Där ligger nämligen Vännäs – dock inte Venice. Inte bara vackra älvlandskap gör att orterna förväxlas alltså!

En helt annan, mindre känd historia, berättade min far en gång. Han var långtradarchaufför, och på 70-talet fanns tid för tokigheter i det skrået. Denna gång handlade det om traden längs E4 och att "någon" en natt smugit in i en sovande kollegas lastbil och vänt ekipaget. Från norrgående p-ficka – till södergående. Den tungt sovande kollegan hade nästa morgon klättrat fram från sovhytten och bara åkt. Att han körde i fel riktning blev han själv varse kring lunch den dagen, och enligt sägnen ska det ha vrålats högt i komradion. Hämnden ska långt senare ha innefattat en snöfylld lastbilshytt, men det är en annan historia.

Min egen fadäs med felkörning skötte jag själv i husbil, för över tio år sedan. Jag skulle resa hem mot Sverige från södra Tyskland efter en hektisk period av pressvisningar. Jag knappade in Putgarten i navigatorn och efter en snabb blick på GPS:ens kartbild tryckte jag "OK" och rutten räknades fram.

Avstånd och läge i norra Tyskland stämde bra så det var bara att ge gas. Problemet är bara att Putgarten är en (mysig) by längst norrut på ön Rügen. Mysig javisst, men min färja till Rödby i Danmark skulle INTE avgå därifrån.

Det korrekta namnet är nämligen Puttgarden och avståndet mellan de båda orterna är ca 40 mil. På den tiden hade jag lite mer hår på huvudet och det hade nog fallit av om misstaget hade uppdagats mitt i mörka natten på en öde Rügen-strand.

Men det slutade lyckligt för jag blev misstänksam tidigt av de ovanligt östliga vägvalen och jag kunde hejda felnavigeringen. Minnet lever dock kvar och jag frågar mig ibland om jag verkligen är ensam om att blanda ihop orterna? De är ju som gjorda för felnavigering! Sensmoralen är i alla fall att stava med d. Puttgarden.

Har du navigerat fel någon gång? 
Kanske till Hälsingborg i Vindelns kommun, istället för Helsingborg? Skriv till: jimmie@husbilhusvagn.se 

Google Maps resväg från Puttgarden till Putgarten.
 

Artikel om bröllopsparet som skulle till Venedig men kom till Vännäs.

 

Det är ganska lätt att blanda ihop Putgarten med Puttgarden.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.