Nästa artikel
”Har du drömmar som inte blivit verklighet? Uppfyll dem!”
Krönikor

”Har du drömmar som inte blivit verklighet? Uppfyll dem!”

Publicerad 3 juli 2021
Det är nu du ska ta chansen, skriver Niclas Sjöqvist.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning. Krönikan publicerades första gången 2018.


Häromdagen fick jag syn på den här gamla bilden i mina föräldrars fotoalbum. Bilden föreställer en 8-årig kille som är i full färd med att uppfylla sin kanske största dröm i livet.

Allt hade börjat med att jag fick en Kalle Anka-tidning något år tidigare. På näst sista sidan fanns en annons för en röd-vit knattecross vid namn Yamaha PW 50. Det var den häftigaste skapelse jag någonsin hade sett. Bilden av den lilla crossen skulle från och med den dagen bli det sista jag tittade på innan jag somnade och det första jag skrev på mina önskelistor för flera år framöver.

Tyvärr hade jag inte de bästa förutsättningarna för att få en knattecross. Pappas intresse för att skruva med motorfordon var nämligen lika obefintligt som hans verktygssortiment (vilket i stora drag ­innehöll en hammare, ett par skruvmejslar, en skiftnyckel, skruv och spik).

Under en av våra långa husvagnssemestrar ­sommaren 1987, lyckades dock mamma och pappa på sitt eget lilla vis ­uppfylla min ­PW 50-dröm. I Halmstad fann de ett ställe som hyrde ut ­knattecrossar. 

Känslan var närmast helig när jag fick vrida på gashandtaget och känna hur motorn vibrerade i sadeln medan jag styrde crossen runt den lilla banan. Tack vare resan med husvagnen, hade vi kommit till en plats där dröm blev verklighet. Än idag minns jag den dagen som en av de lyckligaste i mitt liv.

I vår del av världen har många ynnesten att leva ett liv där det är fullt möjligt att uppfylla drömmar. Kanske har du både små och stora drömmar som ännu inte har blivit verklighet? 

I så fall vill jag här och nu slå ett slag för att skrida till verket. 

”Kanske har du drömmar som inte blivit verklighet? I så fall slår jag ett slag för att skrida till verket”

Min uppmaning grundar sig till stor del i en lista som jag läste, skapad av den ­australiensiska författaren Bronnie Ware. Hon hade intervjuat ett antal sjukhus­patienter som låg på sin dödsbädd. Intervjuerna mynnade bland annat ut i denna lista, bestående av fem saker som ­patienterna ångrade mest i sina liv. Samma teman dök upp om och om igen. 

Det absolut vanligaste, alltså nummer ett på listan var: ”Jag önskar att jag vågat leva ett liv sant mot mig själv – inte ett som andra förväntade sig”. Den här ­insikten är i mitt tycke nära besläktad med att uppfylla sina drömmar. Jag menar, så länge vi är goda medmänniskor, vem bryr sig då om vad andra anser om våra fritidsintressen, handlingar och val? Det här låter kanske självklart, men det är uppenbarligen inte alltid så lätt att leva som vi lär.

Nu står vi inför en vår och en ­sommar då många av er läsare ger er ut på era drömmars resor. Fortsätt med det. Med en livsstil som går hand i hand med ert sanna jag, har ni de bästa förutsättningarna att må bra och göra gott för andra. 

Kom även ihåg att uppfylla drömmar under resans gång om ni har möjlighet, oavsett om drömmarna är små eller stora. Vänta inte till sen. Det är nu vi lever och har möjligheten. Det är nu dröm kan bli verklighet.

Läs också: ”Jag blir tårögd av Norge – vackert men svindyrt”

Niclas Sjöqvist

Ålder: 38

Bor: Norrköping

Fler MC-drömmar: I vuxen ålder har jag tagit MC-kort och kört offroadhoj en hel del.

MC-merit: Lyckades ­genomföra tävlingen Gotland Grand National under 2008. Lerigt, svettigt och alldeles ­underbart.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.