Nästa artikel
HymerCar Cape Town - byggd på VW T5
CMT2014

HymerCar Cape Town - byggd på VW T5

Publicerad 20 januari 2014 (uppdaterad 22 januari 2014)
Hymer gör, som flera andra, en liten smidig husbil på Volkswagen T5. De utrymmen som finns att tillgå är väl utnyttjade och känslan i dessa mycket kompakta bilar är inte så trång som man kan förledas att tro även om det absolut inte är gott om plats.

Det var 1961 som Hymer började sin produktion med den här typen av kompakta bilar. Den kom att lägga grunden till Hymers senare kompaktbilar men även företaget som sådant. Nu tar Hymer upp denna typ av produktion igen med Cape Town som baseras på VW T5.

Ytan som finns till förfogande i denna femmetersbil är inte imponerande. Trots det, och med lite avkall på komforten, finns ändå det du behöver och ytorna utnyttjas effektivt. Fördelen är istället att du får en mycket händig bil. Hymer har gjort sig mer kända för att tillverka större husbilar men under fabrikatsnamnet HymerCar så finns några kompaktbilar som baseras på Fiat Ducato-chassit och den här nya, som är den minsta, baseras på VW T5.

Om den här modellen kommer till Sverige är inte känt i skrivande stund men konceptet är väl så intressant för de som söker en husbil som erbjuder övernattningsmöjligheter för helgen mer än en långsemester. Med sin totallängd på 489 cm och en tvåliters dieselmotor på 140 hästkrafter blir den ändå ganska pigg och lättkörd.

När du kommit dit du ska finns två dubbelbäddar att sova i. Den ena finns i bak och kräver att du fäller ut sängen, men då täcker den nästan hela fordonsbredden med måtten 193 x 135 cm. Den andra sängen är placerad under det expanderbara taket och har samma längd, 193 cm, och en bredd på 112 eller 127 cm.

Det finns även ett kök som har en tvålågigt gasolspis, diskho med glaslock och åtminstone rimligt med skåp. Kylskåpet rymmer måttliga 49 liter vilket ändå borde räcka för helgutflykten. Färskvattentanken rymmer 35 liter samt ytterligare 20 med en extratank, gråvattentanken 20. Skåputrymme för kläder finns också, men även här får man planera packningen. Men ska du ut på en skidtur finns det möjligheter att få in dessa i bilen, även en cykel om du hellre gillar det. Står du med tillgång till el finns två 230 voltsuttag och dessutom två 12 voltsuttag. Du kan enkelt stuva om i inredningen genom att ta ut de "normala" stolarna och Hymer har hopfällbara stolar som följer med bilen, dessa tar liten plats inne i bilen och är enkla att använda.

Går det då att använda bilen i kallare klimat som här i Sverige? Svaret är nog till nöds. Något hygienutrymme finns inte och den kemiska toaletten förvaras under ett av sätena och tas fram vid behov. Duschen är utomhus med bakre dörren öppen, men det finns ett draperi, så även om glasfibergolvet är uppvärmt så vill nog ändå de flesta ha möjlighet att gå på toaletten i fred om man är fler och duscha utomhus i kallt väder avstår nog de flesta från.

Totalvikten på bilen varierar mellan 3 och 3,2 ton beroende på version och lastkapaciteten på 655 eller 855 kilo.

Vi får som sagt se om den här bilen hittar till Sverige. Trots sina händiga mått och lätthet att manövrera på kurviga vägar samt i tät trafik har fordonskategorin vissa begränsningar även om utrymmet är mycket smart utnyttjat. Men behöver du ett smidigt fordon mer än utrymme passar den här kategorin bilar dig.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.