Nästa artikel
Clever Sunny 540 har unik planlösning
2022

Clever Sunny 540 har unik planlösning

Publicerad 10 september 2021 (uppdaterad 13 september 2021)
Clever Sunny 540 beskrivs som Europas billigaste husbil och har därutöver en helt egen planlösning som passar par och den som reser själv bäst.
Clever Sunny 540 är en husbil som sticker ut både när det gäller pris och funktion. För mässans lägsta pris kan man bli ägare till en helt ny Citroenbaserad 540 centimeter lång delintegrerad husbil även om den utställda bilen hade viss extrautrustning.

Visst finns det skillnader mellan olika husbilars planlösningar men ska man vara ärlig så är avvikelserna från mallen sällsynta. Clever Sunny 540 är ett av undantagen där fokus ligger på den som reser själv eller maximalt två. Därför har Clever valt att placera sittgruppen som bara rymmer två personer mellan den längst bak tvärplacerade sängen och det mittplacerade köket.

Med den planlösningen blir inte, som vanligtvis, framstolarna en del av sittgruppen och trots att bilen bara är 540 centimeter lång kan den stoltsera med en av de bredare sängarna i en plåtis. Lösningen heter att den är möjlig att dra ut. Sängen har en ribbotten där ribborna ligger så att de går att skjuta ihop vilket gör att man kan få sängen dubbelt så bred och madrasserna läggs när den är hopskjuten ovanpå varandra. När sängen dras ut blir det dock inte möjligt att utnyttja sittgruppen som normalt har plats för två personer som sitter mittemot varandra med ett bord emellan. Under soffornas dynor finns förvaringsutrymmen även om en del av det på förarsidan tas i anspråk för värmepannan. Ovanför respektive soffa finns ett litet rektangulärt fönster och ovanför det överskåp. Förarstolen har ryggen mot badrumsväggen och får på så sätt en inbyggnad och bakåt i bilen, innan sittgruppen finns även en garderob med hängmöjlighet. Det finns även en möjlighet att skärma av passagerarsidan med ett draperi.

När man kommer in hittar man badrummet tvärsöver och till vänster finns köket. Badrummet har en Thetfordtoalett och det hörnhängda handfatet har en utdragbar kran som även tjänar som dusch, har man valt till badrumsfönster kan man tack vare lång slang dra ut kranen och duscha utomhus. För att stänga om sig finns en skjutbar lamelldörr men vill man ha fönster i badrummet blir det som tillval. Kompressorylskåpet på 70 liter med ett litet frysfack har den dubbelhängda dörren i färdriktningen och är placerat direkt till vänster vid entrédörren och det blir då lätt att nå innehållet både från in- respektive utsidan. Den tvålågiga spisen och hon döljs under glaslock men några större avställningsytor finns det inte plats för. Under spisen finns kylskåpet och under hon en låda och längst ner ett skåp med plats för gasolflaskan. Överskåpet är rymligt men saknar dock hyllor och färskvattentanken rymmer 60 liter, gråvattentanken 50.

Under sängen i bak och nåbart via de dubbla bakdörrarna finns ett rejält förvaringsutrymme, stort nog för en cykel.

Clever Sunny byggs på Citroen Jumper med 120 hästkraftersmotorn kombinerad med en sexväxlad manuell låda. Totalvikten är 3,3 ton.

Det är en husbil som har vad som behövs men utan någon lyx vilket man knappast kan förvänta sig med ett så gynnsamt pris. Med kompakta mått och en svårstillad efterfrågan på lämpliga Vanlife-fordon kan den säkerligen hitta en kundkrets som föredrar flärdfrihet framför ett högre pris.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.