Nästa artikel
Dembell, nytt lyxigt fabrikat
2022

Dembell, nytt lyxigt fabrikat

Publicerad 24 augusti 2021 (uppdaterad 24 augusti 2021)
Utöver vanlife-trendens mängder med nya modeller finns det en stabil efterfrågan på lyx och Dembell ger sig nu in i striden med tre lyxiga liners. Ska den bli husbilarnas Rolls Royce?

Är du ute efter en riktigt lyxig husbil kan det nya fabrikatet Dembell som byggs på Mercedes Actros med 530 hästkraftersmotorn med en tolvväxlad automatlåda vara ett alternativ. Den tillverkas i tre versioner där den minsta ändå får betraktas som bland det mer spatiösa som finns att välja på, eller vad sägs om att redan minstingen har tre slideout och ett garage vars utrymmen väl räcker för både motorcykel och vanliga elcyklar utöver bord och stolar.

Att beskriva lyxiga husbilar är dock inte lätt eftersom kunderna i så stor utsträckning själva kan bestämma utförandet. Det ena exemplaret måste helt enkelt inte vara det andra likt. Det ser vi från andra redan existerande fabrikat och kunderna har rätt att vara kräsna när vi pratar priser från ett par tre miljoner och uppåt. Fabrikaten skiljer inte heller nödvändigtvis ut sig när det gäller basfordon, Mercedes Actros är inte ovanlig i sammanhanget. Den som ger sig in i den knivskarpa konkurrenssen måste kunna prestera det yppersta när det gäller kvalitet, teknik och komfort, något utrymme för misstag existerar inte. Dessutom gäller det att skapa en aura som i sig väcker åtrå men oavsett genre är det få förunnat att på kort sikt skapa den lyxkänsla som vi kan låta Rolls Royce representera. Har man en Rolls Royce råder det ingen tvekan om att man önskar det yppersta och att det får kosta. Om Dembell blir husbilarnas Rolls Royce återstår att se men att den tillhör toppskiktet låter vi vara oomstritt.

Det handlar inte heller om hur många som modellerna är avsedda för, i det här fallet är inredningen avsedd för fyra personer även om nog de som reser sällan kommer att vara fler än två. Sängen, som vi hittar längst bak, mäter 180 x 200 centimeter medan den sänkbara som finns ovanför förarhytten är 160 x 200 vilket i båda fallen får sägas vara väl tilltagna mått. Ofta beskrivs sittgruppen i de här sammanhangen som lounge för att understryka den mer lyxiga känsla som erbjuds jämfört även med påkostade husbilar i prisklasserna från miljonen upp till ytterligare halvmiljonen. Den framtill placerade loungen har en L-formad soffa och det tillhörande bordet går att höja/sänka för att få soffgruppskänsla eller arbetsbord/matbord. Den italienska designen hjälper till att höja lyxkänslan.

Regnduschen tillför det kaklade badrummet lyxkänsla liksom att Dembell valt Mieles vitvaror till köket och exempelvis framhålls varmluftugn, induktionshäll, diskmaskin och när det gäller tvätt även en torktumlare. Vattentillgången är väl tilltagen, tusen liter i färskvattentanken lär räcka ganska långt. TV hör naturligtvis till standardutrustningen men inte alltid en på 50 tum. Grillar man utomhus kan man använda det i garaget placerade handfatet, men det skiljer sig mellan garagestorlekarna.

Likaså krävs även en effektiv zonindelad klimatanläggning, golvvärme och god isolering för att möjliggöra åretruntboende. Allt drivet av både extern strömuppkoppling som egen energiförsörjning. När det gäller komfort är luftfjädrng en självklarhet.

Nog om minstingen, de två större erbjuder detsamma och mer därtill, inte minst utrymme. Garaget blir större redan i mellanmodellen där det finns plats för en liten bil typ Smart medan det i den största kan parkeras en bil på upp till 4,5 meter. Väljer man den största skjuts bilen sidvis in via en ramp.

Premiären sker på den snart stundande Caravan Salon.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.