Nästa artikel
Derubis Caravans bygger udda lyxhusvagn
2022

Derubis Caravans bygger udda lyxhusvagn

Publicerad 16 september 2021 (uppdaterad 17 september 2021)
Åsikterna om den här lyxiga husvagnen som hade världspremiär på Caravan Salon kommer säkert att gå isär men nog kommer den att väcka uppmärksamhet? Kolla in bilderna!
I dagarna startar produktionen av den här sju meter långa och 2,4 meter breda husvagnen som vi såg på Caravan Salon. Utöver husvagnar omfattar tillverkningen hos Derubis yachts lyxbåtar och de menar att den här vagnen platsar i samma lyxiga kategori.

Derubis menar att en gjuten glasfiberkaross, monocoque, gör det möjligt att skapa distinkta linjer på ett helt annat sätt än vad traditionellt husvagnsbyggande förmår göra. Det märks att företaget älskar sin modell när man läser om den på dras hemsida där de bland annat framhäver designen och säkerheten där de vill flytta hemmets design till sin husvagnsserie.

När det gäller tekniken framhålls AL-KO:s helt galvaniserade boggiechassi med AL-KO Trailer Control, ATC. Till ökad stabilitet bidrar även extra påkostade stötdämpare och att det är lågprofildäck, 185/65 R14, men aluminiumfälgarna får nog mest ses som utseendedetalj.

– Vi kommer att förse dig med den säkraste och mest bekväma husvagnen någonsin, du behöver bara släppa lös fantasin.

Glasfiberkarossen, som inte har några fogar, är isolerad med polyuretanskum och tillverkas med en process de kallar hand lay-up. Manuell laminering är en teknik där laminatet gradvis byggs upp med "ett sekventiellt arrangemang av ark". Designen, planeringen och genomförandet av mockupen utförs i Derubis fabrik. Att de valt att bygga husvagnen i glasfiber menar de beror på att det är ett extremt tåligt, elastiskt och lätt material. Dessutom är glasfiber, till skillnad från metall, inte värmeledande vilket gör att den kan hålla värmen på ett mer effektivt sätt. Den termiska komforten, menar Derubis, är oöverträffad och värmebesparingarna "uppenbara". Däremot går väggfönstren inte att öppna vilket kompenseras av att de tre takfönstren är det.

– Vi har redan försäljningskontrakt och vi kommer att producera 16 till 20 lyxiga husvagnar per månad, vilket är tio år före konkurrenterna vad gäller futuristiskt utseende och utförandekvalitet. Det speciella är nämligen att våra husvagnar kommer att tillverkas monolitiskt till skillnad mot de andra som är gjorda av paneler, vilket är av stor vikt ur säkerhetssynpunkt. Förhållandet mellan pris och kvalitet på våra lyxiga husvagnar är perfekt så att alla produktionskostnader täcks, och vi kommer att kunna tjäna något, säger Denis Kraljevic som är chef för Derubis Yachts.

Derubis har nästan 30 års erfarenhet av båtbyggande där de säger sig prioritera utvecklingen av säkerhet, tillförlighet, komfort, design och användbarhet. Med båtbyggandets erfarenhet har de skapat husvagnen serie 7 med en gjuten glasfiberkaross som konstruktionsmässigt skiljer sig från det mesta i husvagnsväg som finns i produktion idag.

I det L-formade köket hittar vi en trelågig spis, ett 153-liters kylskåp från Dometic med integrerat frysfack och en ho i rostrfritt stål. Fyra personer kan sova i vagnen, den främre ovala sängen har måtten 230 x 160 och omges av ett panoramafönster, den mittre är den utdragbara soffan vars bädd blir 200 x 160. Klimatet hålls i schack med en aircondition Dometic Fresh well 3000 samt elektrisk golvvärme och det finns elva eluttag och sju USB. Färskvattentanken rymmer 100 liter och är integrerad i multifunktionsgolvet. Vill man titta på TV sker det på en 50-tummare sittandes i en bekväm soffa med hemmakaraktär. Badrummet är ovanligt generöst och har en rejäl duschkabin.

Totallängden är 870 centimeter och karosslängden 720, bredden inuti 225 och utanpå 240, höjden 210 respektive 265. Körklar väger den olastad 1 900 kilo medan totalvikten anges till 2 800. Det innebär 900 kilo i lastvikt, även om specifikationerna säger 350, men vi utgår från att vagnen kräver en rejäl dragbil och ett körkort med lite extra bokstäver.

Enligt planerna kommer produktionen av Derubis Caravans husvagnar att ske i en ny fabrik i Sarajevo och startar direkt efter mässan. Priset i Tyskland uppges till 49 000 euro.

– I år kommer vi att förverkliga alla våra planer och, förutom den existerande produktionen av lyxbåtar, starta produktionen av lyxvagnar som det finns ett betydande intresse för och vi har inte känt av några störningar på grund av COVID-19-pandemin. Vi erbjuder marknaden det mest moderna tillvägagångssättet för tillverkning av husvagnar som kännetecknas av en integrerad monolitisk gjutning, maximal säkerhetsfaktor, futuristiskt utseende och mycket lyx, säger Kraljevic.

Kolla in bilderna!
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.