Nästa artikel
Frankia får Indus toalettsystem
2022

Frankia får Indus toalettsystem

Publicerad 1 september 2021 (uppdaterad 1 september 2021)
Ett sätt att spara på färskvatten är att använda gråvattnet för att spola i toaletten. Det är grundidén för Thetford Indus som Bürstner redan använder sig av. Nu hoppar Frankia på tåget med nya Titan Next.
Frankia marknadsför Titan Next-modellerna som en pionjär för nästa generations lyxiga husbilar. Framför allt framhåller de användningen av ny teknik som Thetfords iNDUS, ett exklusivt teknikpaket, loftkänsla i interiören och lyxig standardutrustning.

Det är två stora fördelar med att använda gråvatten till toalettspolning, det krävs mindre färskvattentank vilket spar vikt och det blir mindre mängd avloppsvatten totalt sett vilket gör systemet mer miljövänligt. Dessutom är det enklare att tömma tankarna eftersom det försetts med en utdragbar slang.

Indus lanserades i början av 2020 när Bürstner började använda sig av Thetfords lösning och på Caravan Salon visade Frankia upp Titan Next med denna avloppsteknik. Enligt Thetford kommer fler att börja använda sig av tekniken till kommande årsmodeller.

Frankia Titan Next byggs på Fiat med 160-hästkraftersmotorn, väger 5,5 ton och är åtta meter lång. Med solceller, dubbla 110 Ah litium-jonbatterier och Indus-systemet menar Frankia att man tar ytterligare ett steg bort från beroendet av externa system.

Inredningen bjuder på en stor U-formad sittgrupp med två motstående soffor i kombination med framstolarna. Köket är längsgående och ståhöjden är väl tilltagen med 203 centimeter. De längsgående sängarna är 195 respektive 200 centimeter och dessutom finns en elektriskt manövrerad taksäng. Dusch och toalett är separata och toadörren kan skärma av sovrummet och det finns även en skjutdörr direkt vid sängarna vilket gör att man kan välja att ha tillgång till toaletten utan att störa den som sover.

Väggarna byggs med deras Thermo Guard Plus-teknik med isolerrutor. Alde varmvattenburna värmesystem med värmeväxlare och golvvärme ska klara att behålla komfortabelt inomhusklimat även vintertid. Även det uppvärmda garaget med en höjd på 124 centimeter liksom dubbelgolvet med en spalt på 35 centimeter bidrar.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.