Nästa artikel
Le Voyageur får återigen stjärnstatus
2022

Le Voyageur får återigen stjärnstatus

Publicerad 21 juli 2021 (uppdaterad 21 juli 2021)
Le Voyageur återvänder till Mercedeschassin efter att under en period byggt sina husbilar på Fiat Ducato och Iveco. Först ut i vår presentation av deras modellår 2022 är LVXH 7.9 GJF som har ytterligare tre syskon.

Det passande namnet när Le Voyageur firar sitt 40-årsjubileum är Héritage, arvet, och de lanserar den framhjulsdrivna modellserien med AL-KO-chassie i fyra versioner, LVXH 7.9 CF, LVXH 7.9 GJF, LVXH 8.7 CF och LVXH 8.7 GJF.

Som modellbeteckningarna antyder är versionerna på 791 respektive 875 centimeter och vardera längderna finns med drottningsäng alternativt långbäddar.

Att Le Voyageur är Pilotegruppens premiumfabrikat kanske du redan känner till även om modellerna byggda på Mercedes tidigare främst sålts på den franska marknaden. Efter det kom en expansiv period med Fiat och Iveco men i den kraftigt ökande försäljningens spår börjar de nu återgå till att bygga husbilar på Mercedes chassin och det är förstås Sprinter som avses. Men det är deras husbilar på Fiat Ducato och AL-KO-chassin har gjort att fabrikatet fått en mer internationell kundgrupp än man kanske någonsin haft. Förra gången det satt en stjärna i fronten var bilarna helintegrerade och det är samma förhållande nu.

Le Voyageur inleder sin presentation med att framhålla designen och det man menar är modellseriens signum på franskt vis, det ska vara eleganta kurvor. Det något rundade taket menas ge ett dynamiskt utseende och i allmänhet får man hålla med om att fransmännen är duktiga på design.

Mercedes Sprinter motorteknik kombinerat med ett AL-KO chassie erbjuder en teknik i toppklass och inredningen ser ut att matcha det. Bland annat har man ett dubbelgolv med 26 centimeter i mellanrumshöjd vilket ger utmärkta förvaringsmöjligheter samtidigt som det ger bra isoleringsvärden.

Mercedes förarmiljö och förarstödsprogram hör även de till branschens bättre och MBUX multimediasystem är försett med artificiell intelligens som lär sig dina vanor som förare. Som standard finns det nya drönarsystemet som ger dig en överblick som är extraordinär. I andra sammanhang har vi skrivit om det som i allmänhet går under beteckningen "bird view" där du ser husbilen ovanifrån i trafikmiljön. Systemet bygger på fyra 180° kameror vars bilder sammanställs på den sju tum stora skärmen. Samtidigt utnyttjar Le Voyageur tekniken för att spela in trafiksituationen som en vanlig dash-cam på ett 4GB minneskort, nog för åtta timmar.

Standardmotorn är på 143 hästkrafter men för den som vill finns alternativet på 170 samt en nioväxlad automatlåda.

Missa inte att kolla in bilderna på LVXH 7.9 GJF som har långbäddar!
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.