Nästa artikel
Marco Polo - lyxigt paket för äventyraren
ELMIA 2019

Marco Polo - lyxigt paket för äventyraren

Publicerad 14 september 2019 (uppdaterad 14 september 2019)
Kompakta husbilar av den typ som Mercedes Marco Polo representerar är inte så vanliga i Sverige. Den Westfaliabyggda inredningen är dock ett litet lyxpaket som är väl värt att titta närmare på. Följ med in!
Hela den 3,2 ton tunga bilen andas lyx. Den djupblå lackeringen på utställningsexemplaret hjälper till och när vi kliver in i bilen möts vi att ett belyst Mercedesemblem. Detaljer är viktigt för känslan och Mercedes är duktiga på sådant. Läderinredningen matchas av den i höjd och vinkel ställbara multifunktionsratten där även färddatorn manövreras och påkostad instrumentering. Klimatet styrs av en automatisk klimatanläggning som kallas Thermotronic, fönstren är värmedämpande och backspeglarna fälls in automatiskt och är uppvärmda. Takfönstret öppnas, vinklas och skjuts åt sidan elektriskt men mörkläggningsgardinen får man skjuta undan för hand. På vissa ställen i inredningen möts vi av en Westfalialogotyp eftersom det är där inredningen byggs. Det märks att det är en bil där detaljarbetet rankats högt. Både när det gäller fordonets teknik och inredningen.

Den fyrcylindriga dieselmotorn som lanserades till förra årsmodellen finns på denna bil att få i två versioner, en på 140 och en på 190 hästkrafter, kraften överförs via en sjustegs automatlåda och vi hittar även permanent fyrhjulsdrift. 

Mercedes har gjort sig kända för ett brett utbud av förarassistentsystem och Marco Polo är inget undantag. Här finns bland mycket annat kollissionsvarnare, assistans för döda vinkeln, kurshållningsassistans, färdljusassistans, adaptiva bromsljus och regnsensor. Finns det på någon bil så finns det att få till denna skulle man kunna spetsa till det och säga.

Det elmanövrerade uppfällbara taket ger plats för en säng och för att inte strömmen ska ta slut finns ett extra batteri. Dessutom är den tvåsitsiga soffan bäddbar. Det sobra kökets svartglänsande bänk döljer en tvålågig spis, ho och ett kylskåp som nås ovanifrån. Skåpen har rundade hörn och lådorna mjukstängning. Bordet kan stuvas undan eller flyttas ut, campingstolarna finns det ett fack för längst bak. Det finns gott om el och usb-uttag och gillar man musik med tryck i basen är det ordnat med ett knapptryck vid soffgruppen.

Någon dusch finns det inte plats för inne i bilen men med en smart anslutning fästs duschslangen i fönstret på den uppfällda bakluckan som även har belysning för ändamålet. En praktisk lösning som dock inte ger någon privat sfär och i sammanhanget kan nämnas att även själva fönstret i bakluckan är öppningsbart.

Priset då? 790 900 kronor får man betala för den.

Missa inte bildspelet på denna lilla men lyxiga husbil.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.