Nästa artikel
Ny Laika Kreos
2022

Ny Laika Kreos

Publicerad 30 augusti 2021 (uppdaterad 30 augusti 2021)
Nya Laika Kreos görs om en hel del till årsmodell 2022. Det blir bredare dörr, nydesignat kök och den har plats för sju personer vid sittgruppen.
Kreos, som byggs på Fiats låga AL-KO-chassi, är en av de mest populära Laika-modellerna och den uppdateras nu totalt, både exteriört och interiört. Den modell Laika skriver om i pressmeddelandet är Kreos L 5009 som är 799 centimeter lång och utrustad med två enkelsängar bak samt en L-formad dinett. Laika ställer däremot inte ut på Caravan Salon varför vi inte kan presentera den med egna bilder.

I taket finns maxi Skyview med måtten 116 x 73,5 centimeter vilket ger bra insläpp av naturligt ljus samtidigt som man får god luftventilation samtidigt som det är bra isolerat. För att styrkan och stabiliteten ska säkerställas även i krävande väderförhållandena är den bakre väggen och taket tillverkad i ett stycke glasfiber. Tekniken gör att isoleringen blir bra men ger även lång livslängd. Ultra-platta fönster med aluminiumramar ger även de god stabilitet och hållbarhet.

Över lag har Laika lagt stor vikt vid isolering så att Kreos ska kunna användas även under vinterförhållanden. Den självbärande bodelskarossen har blivit tjockare, 40 millimeter, och är tillverkad i tre lager (aluminium/XPS/aluminium), Tak och golv består också av tre lager: glasfiber/XPS/aluminium.

Även framdörrarna har blivit tjockare och fått termiska karmramar för att förhindra värmeförlust. Det dubbla genomgående golvet har en användbar höjd på 25 centimeter och fungerar som en kammare vilket bidrar till en bättre isolering men ger även gott om lättåtkomliga förvaringsutrymmen, även via två sidoluckor på höger och vänster sida vid sittgruppen,

Det vattenburna värmesystemet ger jämn fördelning av värmen och med zonindelningen kan man spara energi.

Elsystem har den senaste tekniken kallad CI-Bus med kablarna placerade i dubbelgolvet vilket gör både installation och eventuella reparationer enklare. Batterifacket finns i dubbelgolvet och därmed även det lättillgängligt och allt är förberett för litiumbatterier. De elektriska systemkomponenterna är placerade i ett separat utrymme i det bakre garaget.

Vattentankarna är placerade i dubbelgolvet där färskvattentanken rymmer 210 l och gråvattentanken 150.

Kreos har fått den nya fönsterförsedda XL-dörren Premium plus som har måtten 192 x 60 centimeter. Den har ett trepunkts säkerhetslås, insektsnät och centrallås med fjärrkontroll samt en elektriskt manövrerad trappa.

Det belysta och uppvärmda garaget för upp till 250 kilo har måtten 218 x 129 x 124,8 centimeter med symmetriska sidodörrar (120 x 100 cm) som öppnas uppåt. De har en termisk brytram, integrerade gångjärn samt säkerhetslås och har halkfritt golv. Gillar man vin kan man även välja till en vinkällare i garaget.

Interiören har utformats för att ge en rymlig, luftig och ljus miljö. Förutom panoramaöppningen Skyview har nya Kreos som tillval ett elektrisk öppningsbart tak med måtten 96 x 65,5 centimeter och det går att öppet under körning. Tillvalet är inte möjligt om man har taksäng. Äkta trädörrar ska ge en sofistikerad men naturlig känsla inuti bodelen där totalt sju personer ryms runt det runda bordet tack vare ett nytt system för att konvertera sätena med ett extra säte i dinetten. Hela utrymmet är utformat för avkoppling, kanske framför en 32-tums TV, tillval, med elektriskt manövrerat stativ va fjärrkontroll.

Köket i Kreos L ​​5009 är helt omdesignat och mer praktiskt. Bänkskiva i Corian finns som tillval med en dubbelho, gasugn är standard liksom det 153 liter stora maxikylskåpet med AES -system. En mattsvart kran med flexibel arm finns som tillval och gör det enklare att skölja allt grönsaker och frukt till tallrikar. Bland tillvalen finns även diskmaskin. För de som inte vill missa en god kopp kaffe eller espresso finns som tillval en kaffemaskinhållare i Corian.

Duschen är nydesignad, har trägolv, dubbla duschmunstycken, duschpelare som tillval, stora spegelytor och praktiska hyllor. Tack vare en smart designlösning kan badrummet förvandlas till ett enda stort rum som är separaerat från resten av fordonet.

Sovrummrt i nya Kreos L ​​5009 har två stora enkelsängar med måtten 200 x 80 centimeter med en justerbar sänggavel. Vill man bygga ihop sängarna är det möjligt och den får då måtten 199,6 x 206 centimeter. Dubbla garderober ger gott om plats för hängande kläder. En extra garderob kan fås med utdragbara fack och alla har automatisk inre belysning. En elektriskt manövrerade taksäng finns som tillval och är 140 centimeter bred.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.