Nästa artikel
Rapido 8066 dF 60 edition
2022

Rapido 8066 dF 60 edition

Publicerad 9 september 2021 (uppdaterad 9 september 2021)
Rapido firar sitt 60-årsjubileum med 8066 dF 60 edition. Kolla in bilderna!

749 centimeter lång, 235 bred och 294 hög är måtten på Rapidos 60-årsmodell 8066 dF som byggs på AL-KO-chassi med bredare spårvidd mellan de svarta lättmetallfälgarna bak. Och det är lite lyxigare än vanligt eftersom den helintegrerade jubileumsmodellen i grundutförandet kostar lite drygt miljonen och ytterligare ett par hundra tusen när all extrautrustning lagts till. Nu är inte den här modellen den enda som fått äran att ha sextioårslogon, 666F, 696F, 8066dF, 8096dF, i66 och i96 är de modeller som finns i serien som samtliga fått en speciell dekor.

Det exemplar Rapido valt att ställa ut har en totalvikt på 4,4 ton medan grundversionens är på 3,5. Modellen byggs på Fiat Ducato och i paketet för den högre totalvikten ingår den starkare motorn på 160 hästkrafter mot standardmotorn på 140 och pristillägget är på knappt 5 000 euro (tyskt pristillägg), vill man dessutom ha automatlådan blir det ytterligare knappt 4 000. Tanken från Rapido att erbjuda högre totalvikt kan nog anses som ett realistiskt alternativ då alla tillverkare kämpar med kilon för att få en rimlig lastvikt och ju större husbil desto större problem är det för tillverkarna att få en rimlig lastmöjlighet.

När vi kommer in i bilen genom den 54 centimeter breda dörren möts vi till höger av två motstående soffor med förvaring under dynorna och ett rejält bord emellan där skivan är vikbar i bilens längdriktning. Dessutom finns förstås de vridbara framstolarna och det är gott om plats för sex personer att samlas där. Överskåpen ger också bra utrymme för det man behöver stuva undan. TV-möbeln är integrerad och har plats för en 32-tummare.

Jubileumsmodellerna har dessutom fått en egen design på textilierna med kontrasterande dekorrand i säten och ryggar samt 60-årslogon broderad på lämpliga ställen som framstolarnas nackstöd.

Det L-formade köket med lådor som har centrallås har en tvålågig spis med ett delat glaslock vilket gör att man får en större avställningsyta när inte båda brännarna används. Mot soffan finns även en klaff som ökar avställningsytan ytterligare. Mittemot finns ett 127-liters kylskåp från Thetford med en separat frys på ytterligare 29 liter.

Badrummet är delat i dusch respektive toalett med dörrar som gör att sovdelen kan skärmas av.

Sovrummet har två enkelsängar som kan byggas ihop så att man får en dubbelsäng på tvären. Här finns även en garderob för hängande kläder. Över förarstolarna finns en sänkbar taksäng för ytterligare två personer.

Värmen sköts i utställningsexemplaret av en Alde 3020 (tillval), annars Truma Combi 6 EH, som även har värmespridning via bordsbenen och hela bodelen har ett dubbelgolv vars förvaringsfack även kan nås utifrån. I det 120 centimeter höga garaget finns lastöglor.

En praktisk detalj är att serien med jubileumsmodeller har en diskret inbyggd dammsugare under kylskåpet. Alltid till hands och enkel att använda hävdar Rapido i sin information och framhåller att den även klarar av att dammsuga garaget.

Kolla in bilderna!

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.