Nästa artikel
Trippelpris till Hymer VisionVenture
NYHETER

Trippelpris till Hymer VisionVenture

Publicerad 6 april 2020 (uppdaterad 6 april 2020)
Konceptfordon väcker alltid känslor, på gott och ont. Publiken flockades runt VisionVenture på mässan CMT och det finns flera intressanta lösningar som skulle kunna komma på produktionsbilar i framtiden.

Att testa publikreaktionerna är ett av syftena med konceptfordon och mest känt på senare tid är kanske Dethleffs eldrivna husbil som var närmast helt täckt med solpaneler. På VisionVenture är det annat som stått i fokus. Intresset var även stort hos juryn för European Innovation Award som delade ut tre pris till husbilen, ett för inredningen, ett för den yttre designen samt ett för bloggarnas favorit.

VisionVenture byggs på ett Mercedeschassi även om man inte ska fästa mer vikt vid det än att Hymer allt oftare syns med en stjärna i fronten. Noterbart är att det är en mindre husbil byggd med lättviktsteknik, närmast en van vars intresse ökat markant på senare år och givet upphov till begreppet Vanlife som lockar många yngre.

Karossen är mer strömlinjeformad där huv och vindruta bildar en linjemässig enhet och VisionVenture har försetts med fyrhjulsdrift. Den värmereflekterande lackeringen som på mässexemplaret var mörkgrön har Chromacool-teknologi från BASF ska påtagligt minska uppvärmningen. Hymer nämner här en temperaturminskning på taket med 20°C och inuti med 4°C vilket gör att fler färger än den klassiska vita kan komma att ses i framtiden.

Bland de saker som sticker ut är tillverkningstekniken där Hymer satsat på 3D-tekniken där delar skrivs ut istället för traditionell tillverkning och ger en ny ytstruktur som påminner om gummi. Taket har solpaneler, sängarna finns i det hydrauliskt uppfällbara taket och nås via en trappa.

Överlag har inredningen flera smarta lösningar som ett fällbart bord som uppfällt blir en väggpanel, bordet vid sittgruppen fälls ihop som ett slagbord som kan skjutas in som en frontpanel på en av sofforna och badrummet kan expanderas för att ge plats för en ordentlig dusch men bara när det används.

Hela den bakre väggen kan fällas ut, den övre halvan blir tak medan den nedre blir golv i något som kan beskrivas som en terass där det går att dra ut en grill som förvandlar utrymmet till en grillplats.

Det är inte så futuristiskt att det inte är användbart, tvärtom kan flera lösningar komma att synas i förhållandevis nära tid och Hymer anger att det anger deras vision för 2025. Med tanke på intresset från både mässbesökare och proffesionella bedömare är det hela en lyckad uppvisning.

Kolla in mer om VisionVenture på den animerade filmen från Hymer och missa inte bildspelet! 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.