Nästa artikel
1 december är det krav på vinterdäck
VINTERDÄCK

1 december är det krav på vinterdäck

Publicerad 24 november 2020 (uppdaterad 6 februari 2023)
I södra Sverige är det fortfarande barmark och en och annan kanske därför inte har satt på vinterdäcken. Efter den 1 december är det dock ett krav vid vinterväglag.

Transportstyrelsen går nu ut med en påminnelse om att det från och med den 1 december är krav på vinterdäck på vägar med vinterväglag. Med vinterdäck menas antingen dubbade däck eller odubbade friktionsdäck som är gjorda för vinterkörning. Kravet gäller även husbilar och husvagnar som är kopplade till dragbil med vinterdäck. Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen.

Kraven på vinterdäck eller likvärdig utrustning gäller även tunga fordon och dess släp. Likaså gäller vinterdäckskraven för lätta och tunga fordon både svenska och utländska bilar.

Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm på däck till lätta fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton. Kravet gäller även för släpvagn.

Tunga fordon med en totalvikt över 3,5 ton ska ha däck med ett mönsterdjup på minst 5 mm. Detta gäller för samtliga däck på dessa fordon men inte för tillkopplade släpfordon.

Värt att veta är att vissa kommuner har lokala dubbdäcksförbud.

Vinterdäck som används på fordon och på släpvagnar till fordon med en totalvikt över 3 500 kilo ska:

  • vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller
  • vara märkta med POR (Professional Off Road) eller
  • vara dubbade.

Vinterdäck som monteras på andra axlar än drivaxlar och framaxlar på fordon med en totalvikt över 3 500 kilo eller på släpvagnar med en totalvikt över 3 500 kilo, får i stället vara märkta med:

  • M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller "Mud and Snow".

Alla märkningar ovan får användas på framaxeln på fordon med en totalvikt över 3 500 kilo fram till och med den 30 november 2024.

Dessutom får ovan märkningar användas på drivaxlar på bilar med en totalvikt över 3 500 kilo under förutsättning att däcken är särskilt framtagna för vinterkörning fram till och med den 30 november 2024.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.