Nästa artikel
10 tips för dig som semestrar med din hund i sommar
RESTIPS

10 tips för dig som semestrar med din hund i sommar

Publicerad 28 juni 2016 (uppdaterad 6 februari 2023)
Att ta med hunden på semestern blir allt mer populärt men det finns en del att tänka på när familjens fyrbenta medlem följer med på semestern. Doggy och First Camp har listat tio tips.

First Camp märker att de campande hundarna blir fler och fler. Det är trendigt att resa tillsammans med hela familjen. Men att ta med sitt husdjur på semestern kräver planering. För att kunna ge goda råd till alla semestrande hundar i landet har campingkedjan inlett ett samarbete med Doggy som tillverkar foder för familje- och sällskapshundar. Tillsammans har de listat goda råd för den som tänker campa med sin hund i sommar.

 • Hitta hem: På resande fot är det än svårare för hundar som gått vilse att hitta tillbaka igen. Bortsprungna hundar kan ofta återförenas med sina familjer om de är ID-märkta och registrerade och därför är det viktigare än man kan ana. Alla som semestrar med sina hundar bör registrera dem i Svenska Kennelklubbens ägarregister, via DjurID.se. På så sätt kan de hitta tillbaka igen.
   
 • Om olyckan är framme: Att spara ner telefonnummer och adress till den lokala veterinären tar ungefär 25 sekunder, men kan rädda livet på en hund som råkat illa ut.
   
 • I den varma bilen: En hund får aldrig lämnas ensam i en somrig bil. Hundar blir lätt överhettade och svettas inte på samma sätt som vi människor gör. Även om det är tidig förmiddag, molnigt och knappt 20 grader kan det bli mycket varmt i bilen. Apropå bilar… bind aldrig en hund vid dragkroken.
   
 • Motionera lagom: Värme gör hunden både trött och sugen på skugga. Det är därför klokt att spara löpturen, långpromenaden eller cykelsvängen till morgonen eller kvällskvisten. Hundar vill och ska röra på sig, men när det är som varmast mår de bäst om de får ta det lugnt.
   
 • Viktigt att dricka: Vattenskålar är bärbara och kan gärna följa med på utflykten. Hundar behöver dricka mycket när solen steker och blir snabbt uttorkade. Ett smart knep för att se om hunden fått i sig tillräckligt med vätska är att ta tag i skinnet på hundens huvud och lyfta litegrann så det bildas ett veck, och sedan släppa. Skinnet ska släta ut sig inom ett par sekunder. Tar det längre tid kan hunden ha vätskebrist.
   
 • I insektstider: Hur kan man veta om hunden fått ett stick eller bett? Svullnad, smärta, rodnad och slickande eller kliande på ett visst ställe brukar vara pålitliga ledtrådar. Om hunden får ett getingstick är det viktigt att se till att hela gadden följer med ut och att rengöra sticket. Mot de irriterande myggorna finns viss lindring; vissa myggstift kan faktiskt användas till hund. Personalen på apoteket har koll!
   
 • Mot fästingar: Fästingar är inte hundarnas bästa kompisar och att dagligen känna igenom pälsen under fästingsäsongen är A och O. En fästingplockare i resväskan är en god idé. De två sjukdomar som främst drabbar hundar är som blivit fästigbitna är anaplasma och borrelia – håll koll på hundens allmäntillstånd om den haft en fästing.
   
 • Ny i stan: Att resa tillsammans med en promenadsugen hund kan vidga vyerna. En god idé är att fråga personalen om härliga promenadstråk, de har koll på de vackra miljöerna runt campingen eller i närheten.
   
 • Förebygg tristessen: Hundägare som aktivt ägnar en stund om dagen till sina fyrbenta vänner är kloka. Uttråkade hundar skäller mer, och är allmänt rastlösa – vilket kan vara stressande även för matte och husse. Semestern ska inte handla om stress och måsten, men lite lek och umgänge skadar inte. Balansövningar är en snabb och härlig lek. Det räcker med en stubbe som redskap.
   
 • Bada med hund: Vill hunden också svalka sig? Klart den ska ta sig ett dopp! På internet finns listor med badplatser runt om i landet dit hundar är välkomna.

Det godaste rådet av dem alla är förstås att njuta av den svenska sommaren tillsammans. Ha en trevlig semester!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.