Nästa artikel
12 000 personer har beviljats alkolås
NYHETER

12 000 personer har beviljats alkolås

Publicerad 1 juli 2019 (uppdaterad 1 juli 2019)
Sedan 2012 finns möjligheten att få behålla sitt körkort om man fällts för rattonykterhet men då krävs att personen installerar ett alkolås och går på regelbundna medicinska kontroller. Drygt 12 000 har utnyttjat den möjligheten men varje dag kör 10 000 onyktra förare i trafiken.

Redan vid små mängder försämras möjligheten att köra trafiksäkert. Trots det sker varje dag fler än 10 000 resor med förare påverkade av alkohol. Mellan 2012 och 2018 har 1 381 personer omkommit i personbilsolyckor och i cirka 20 procent av fallen har föraren varit påverkad av alkohol. Vid singelolyckor är andelen skrämmande nog nära hälften.

Statistiken talar alltså sitt tydliga språk, en bilförare med alkohol i kroppen är en trafikfara och det är knappast någon som argumenterar mot detta även om olika länder har olika gränsdragningar.

I dagsläget finns cirka 2 900 körkort som är villkorade med krav på alkolås vilket är väldigt många jämfört med andra länder i Europa. Förutom Sverige finns idag system för alkolås i Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Polen och nu senast i Österrike. Också Litauen har aviserat att de avser starta ett alkolåsprogram. Varje land har sina egna regler och omfattningen varierar, från länder med tiotalet villkorade körkort till Sverige som toppar listan sett till antal. Den svenska modellen bygger på frivillighet och systemet är relativt enkelt.

– Sverige ses ur vissa perspektiv som ett föregångsland i Europa när det handlar om alkolås. Redan 1999 påbörjade vi en försöksverksamhet med alkolås och idag har vi en verksamhet som är föremål för andra länders intresse, vilket måste ses som ett erkännande för den svenska modellen, säger Pär-Ola Skarviken, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen.

Inte sällan har de fällda förarna överskattat kroppens förbränning av alkohol vilket leder till "dagen efter"-fylla. Numer finns relativt tillförlitliga alko-mätare för den som vill vara absolut säker på att man ligger under straffgränsen även om det är allra säkrast är vara måttfull med alkohol om man ska köra dagen därpå. Resultatet kan annars bli en körkortsindragning, en katastrof för många som inte har tillgång till kollektivtrafik eller använder bilen i jobbet.

2012 skärptes reglerna för återkallelse av körkort på grund av rattfylleri men samtidigt infördes möjligheten att, som en allmän regel, i vissa fall få behålla sitt körkort med villkoret alkolås. Villkoret ger en möjlighet att behålla körkortet om man själv bekostar installationen av alkolås i sin bil och går på regelbundna medicinska kontroller. Sedan möjligheten infördes har Transportstyrelsen totalt beslutat om över 12 000 körkort med detta alkolås-villkor, vilket är överlägset flest i Europa, och årligen beviljas mellan 1 500 och 2 000 ansökningar.

– Att bli av med sitt körkort kan ofta få allvarliga följder för det privata livet. Du kanske förlorar ditt jobb, du får svårt att bo kvar där du bor på landet osv. Alkolåset ger människor en möjlighet att fortsätta köra bil trots rattfylleri, men då krävs det att du ställer upp på de ganska tuffa krav vi ändå ställer, säger Pär-Ola Skarviken

Villkorstiden sätts idag till ett eller två år, den högre tidsgränsen om det rör sig om grovt rattfylleri eller om det har skett vid upprepade tillfällen. Ungefär 8 av 10 av de som påbörjar alkolåsprogrammet genomför det och återfår därefter ett ovillkorat körkort efter villkorstiden. Det ställs också krav på totalt fem läkarintyg under men även efter villkorstidens slut.

Länsstatistik alkolås

Information om alkolås

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.