Bild
Nästa artikel
145 000 svenskar räddade av livboj

145 000 svenskar räddade av livboj

NYHETER

Trygg Hansa har placerat ut livbojar på många platser. Förutom att de räddat många liv vill Trygg Hansa att du hör av dig om det saknas livboj på något ställe eller om den är i dåligt skick.

Åtta av tio svenskar vet hur man använder en livboj och mer än varannan har någon gång testat att kasta den, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Uppskattningsvis 145 000 svenskar har också använt en livboj för att rädda någon ur vattnet. För att uppmärksamma livbojen och inspirera människor att upptäcka havet, lanserar nu Trygg-Hansa en dokumentär kortfilm av Göran Hugo Olsson som handlar om fyra människor som aldrig tidigare mött havet.  

I Sverige finns över 80 000 Trygg-Hansa livbojar utplacerade vid bland annat vattendrag, sjöar och hav. I en ny undersökning* från Trygg-Hansa svarar 80 procent att de vet hur man använder en livboj och två procent uppger att de någon gång räddat en annan människa med hjälp av en livboj.

– Det betyder att ungefär 145 000 personer har använt sig av en livboj för att rädda en annan människa ur vattnet, det visar vilken stor betydelse Trygg-Hansas livboj har för vattensäkerheten i Sverige. Vi vill att så många som möjligt ska veta hur livbojen fungerar och i en nödsituation ska man aldrig tveka att använda livbojen, säger Anna Svärd, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa.

Trygg-Hansa började placera ut livbojar redan 1954 och sedan dess har över 200 000 livbojar satts upp vid svenska vatten. Varje år uppmanar också Trygg-Hansa allmänheten att höra av sig om man upptäcker platser där det skulle behövas en livboj, eller om det finns livbojar som är trasiga och behöver bytas ut.

Åtta av tio svenskar uppger att de kommer att tillbringa tid vid eller i närheten av vatten i sommar, men långt ifrån alla har upplevt havet. Nu lanserar Trygg-Hansa den dokumentära kortfilmen ”Vi som aldrig mött havet” för att göra människor uppmärksamma på havets och livbojens betydelse vid svenska vatten. ”Vi som aldrig mött havet” är en kortfilm av den prisbelönte regissören Göran Hugo Olsson. I filmen får tittarna se reaktionerna hos fyra människor i olika åldrar som aldrig tidigare upplevt havet och som får upptäcka dess storhet för första gången.


I kombination med den dokumentära kortfilmen lanseras även en instruktionsfilm där man på ett enkelt sätt kan lära sig att kasta och använda livbojen.

Länk till filmen, Vi som aldrig mött havet:
https://www.youtube.com/watch?v=MhtXNaOIevg#t=77

Länk till instruktionsfilm om hur man kastar livboj:
https://www.youtube.com/watch?v=aErpFVk2u7Y

* Om undersökningen: 

Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget Novus, på uppdrag av Trygg-Hansa. Undersökningen är riksrepresentativ och genomfördes som en webbenkät i Novus Sverigepanel under perioden 20 – 28 april 2015. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt sett innehåller hela undersökningen 4 465 intervjuer. Resultaten för länen redovisas separat.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.