Bild
Nästa artikel
15 april sista dagen för dubbdäck

15 april sista dagen för dubbdäck

NYHETER

Den 15 april är sista dagen då det är tillåtet med dubbdäck, men är det fortfarande vinterväglag eller om det befaras bli halt, får man behålla dubbdäcken på.

Sverige är ett avlångt land med skiftande väder och temperaturer. Medan det är vår i de södra delarna av Sverige är det vinter i de norra delarna. Därför är regeln om sista dagen för dubbdäck flexibel. Om det fortfarande är vinterväglag med snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, får man behålla dubbdäcken på. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

– Om det är vinterväglag där man bor eller ska åka till kan det vara värt att vänta innan man skiftar till sommardäck, säger Hans Norén, fordonsexpert på Transportstyrelsen.

Har man dubbfria vinterdäck på sin bil behöver påverkas man inte av regeln. Däremot rekommenderar Transportstyrelsen att byta till sommardäck så snart det är möjligt eftersom gummiblandningen i ett vinterdäck är anpassad efter vintertemperaturer.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.