Bild
Nästa artikel
15 miljoner gästnätter på svenska campingar

15 miljoner gästnätter på svenska campingar

NYHETER

Svenska campingplatser passerade 15 miljoner gästnätter år 2014 vilket är en ökning med 1 miljon gästnätter på två år. Under juli var det besöksrekord med nästan 6,2 miljoner gästnätter!

SCB/Tillväxtverket har tagit fram ny statistik som visar att svenska campingplatser hade hela 15 miljoner gästnätter år 2014. Det är nya rekordsiffror och en ökning med 1 miljon gästnätter bara på de senaste två åren. Under juli nådde campingplatserna all time high med nära 6,2 miljoner gästnätter, motsvarande 52 procent av allt kommersiellt boende i Sverige under denna månad.

– Campingplatserna är Sveriges största semesterboende under sommaren och i juli stod de för mer än hälften av den totala ökningen inom allt kommersiellt boende i landet, säger Lars Isacson, vd för SCR Svensk Camping.

Den färska statistiken från SCB/Tillväxtverket sammanfattar förra året och visar att svenska campingplatser är en motor inom svensk turism. Under sommarmånaderna juni-augusti står de för 44 procent av allt kommersiellt boende, motsvarande 11 miljoner gästnätter. Campingplatserna har nästan lika många gästnätter som hotell, stugbyar, vandrarhem och privatboende tillsammans.

Sverige kan skryta med att vara Europas sjunde största campingdestination. Bland de internationella gästerna på svenska campingplatser ligger Norge på en förstaplats med 12 procent av gästnätterna. Bland norrmän på besök i Sverige väljer hela 68 procent att bo på en campingplats. Intresset är stort även från andra delar av Europa och mest ökade gästnätterna från Nederländerna med 8,3 procent från året innan.

– Vi är stolta över att våra anläggningar lockar så många gäster. De internationella gästerna väljer i hög utsträckning att bo på campingplats och för dem lockar den höga standarden, servicen och aktivitetsutbudet på anläggningarna. De vill förstås också bo nära den svenska naturen, det ser vi inte minst på det stora intresset från den holländska marknaden, säger Lars Isacson.


De senaste åren har husbilar blivit allt mer populära och sedan 2010 har antalet husbilsgästnätter ökat med hela 45 procent. Trots det är husvagnar fortfarande den absolut största boendeformen på campingplatserna och de behåller sin starka position.

Länet med flest gästnätter på campingplats år 2014 var Västra Götaland, följt av Halland och Kalmar/Öland.

Hela listan med statistiken hittar du här.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.