Nästa artikel
2025 kan det vara slut med semester på Mallorca
NYHETER

2025 kan det vara slut med semester på Mallorca

Publicerad 21 februari 2018 (uppdaterad 21 februari 2018)
Mallorca och Ibiza tänker förbjuda semesterfirarnas dieselbilar från år 2025. Tio år senare ska även turisters bensinbilar förbjudas.

MailOnline skriver att den spanska ögruppen Balearerna har för avsikt att stänga möjligheten för turism med eget fossildrivet fordon samtidigt som inte heller öborna själva kommer att tillåtas köpa fordon drivna på diesel och bensin respektive år. Är fordonet inte ursprungligen sålt som nytt på öarna omfattas öborna av samma regler som turisterna.

Visserligen tar långt ifrån alla färjan från spanska fastlandet till öarna för med priser runt 8 000 SEK för en tur och returbiljett för två personer med husbil på en nattfärja känns nog biljettpriset som onödigt högt eftersom spanska fastlandet också har mycket att erbjuda. Men för de husbilister som tycker att resmålet är spännande närmar sig nu slutet för möjligheten, åtminstone så länge som eldrivna husbilar bara finns som konceptfordon.

Öborna har bestämt sig för att all vägtrafik år 2050 enbart ska drivas av el medan båtar undantas. På så sätt ska biltrafikens andel av öarnas koldioxidutsläpp på dagens 35 procent bort. Om fem år ska samtlig offentlig belysning vara av LED-typ.

Redan år 2020 kommer hyrbilsföretagen att successivt att tvingas ersätta sin fordonsflotta med eldrivna bilar. Första året ska kravet vara två procent av de bilar som finns till uthyrning men femton år senare ska samtliga vara eldrivna.

Öns el produceras idag till 98 procent av icke förnybar energi men det ska också ändras. En stor satsning ska göras på solpaneler som ska installeras på större parkeringar, nya byggnader och industribyggnader på över 1000 kvadratmeter. Företag ska upprätta energiplaner för hur deras koldioxidutsläpp ska minskas. Inget nämns dock om hur energin ska lagras, ett av de stora problemen med storskaliga projekt utan att reservkraft som drivs av olja, kol, gas eller kärn- eller vattenkraft finns.

Nu ska förslaget förankras hos befolkningen innan beslutet fastställs politiskt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.