Nästa artikel
250 nya fartkameror 2018
NYHETER

250 nya fartkameror 2018

Publicerad 17 december 2017 (uppdaterad 18 december 2017)
Antalet fartkameror ökar stadigt. 2018 tillkommer 250 stycken och år 2020 skall det totala antalet ha nått 2250 mot dagen 1500. Men bara var tredje fortkörare bötfälls.

Fartkameror, eller mer formellt automatiserad trafiksäkerhetskontroll (ATK), blir en allt vanligare syn efter våra vägar. Sammanlagt skickas 300 000 bilder till centralen i Kiruna där de bedöms men bara var tredje bild leder till böter. Orsaken till att böter inte utdelas kan vara flera.

I Sverige gäller att föraren ska kunna identifieras, i många andra länder är fortkörning ett problem för den som är registrerad ägare av fordonet. Bildkvalitén är inte alltid perfekt, inte minst den här årstiden när vi har snö och regn vilket kan göra att kameraskåpet blir smutsigt. Är fordonet registrerat i utlandet blir den föraren inte bötfälld eftersom det sällan är möjligt att identifiera personen.

Alla kameror är inte aktiva samtidigt, vilka som används vid ett visst tillfälle beror på trafikintensitet och olycksrisk vid ett givet ögonblick och de aktiveras från centralen i Kiruna. Men eftersom bilisterna inte känner till om kameran är aktiv eller inte har de även en hastighetssänkande funktion. Totalt sett utdelas böter på i snitt 100 000 kronor per kamera och år vilket innebär att kostnaden för den betalas på tio år. Uppgiften bör ändå ses mot en kraftigt sänkt budget för trafikpolisen som numer sällan syns efter vägarna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.