Nästa artikel
5 ställplatser med god mat!
Nyheter

5 ställplatser med god mat!

Publicerad 2024-04-27 07:00
Upplåst för dig som prenumerant
Fem utvalda ställplatser med restauranger och caféer i vackra miljöer. Plus bonustips!

Det finns många ställplatser i vårt land som ligger intill populära restauranger. Många är fiskrestauranger i en hamn men utbudet är mycket större än så. 

Vi har valt ut fem ställplatser som vi tycker har det lilla extra, har vacker miljö runtom och är besöksvärda + ett bonustips längst ner i listan!

Här kan du stå över natten och äta gott:

Bauergården, Småland

En ställplats många känner till med likväl värd att nämnas. Har blivit nominerad två gånger till Årets ställplats. Här finns all tänkbar service för husbilar och det är toppklass på det mesta.

I den moderna restaurangen komponerar kockarna ihop smakrika rätter med trolska skogsinfluenser med Bauer-känsla, enligt dem själva. Småländska smaker med närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Sommartid finns uteservering att sitta på.

Ställplatsen är stor och rymmer 70 husbilar och som tidigare nämnts finns här alla faciliteter som kan efterfrågas. Servicehus, utegym, bastu och markerade vandringsleder är en bråkdel av vad som finns.

Adress: Bunn, 563 93 Gränna

GPS: N57°56’09” E14°29’32”

Big Hill Lodge, Värmland

På en höjd i skogen utanför Filipstad finns Big Hill Lodge som, förutom en vacker miljö, erbjuder smarrig mat med en meny inspirerad av naturen och värmländska smaker. 

Ta en fika eller välj en matigare måltid, här finns båda. Innan du slår dig ner vid matbordet kan du besöka det 28 meter höga röda utsiktstornet. Därifrån får du en milsvid utsikt.

På ställplatsen är både husbilar och husvagnar välkomna och av de tio platserna är det fem som även har el. 

Adress: Storhöjden 1, 682 34 Filipstad

GPS: N59°43’54” E14° 11’54”
 

Borka Brygga, Hälsingland

Utmed jungfrukusten finns flertalet restauranger som även har ställplatser. För att nämna några finns både Axmarbrygga och Bergmans Fisk. Längre norrut, utanför Enånger, finns ett annat alternativ som vi valt att fokusera på här – nämligen Borka Brygga. Restaurangen och ställplatsen ligger precis vid havet och med en gästhamn intill.

Restaurangen är en genuin skärgårdskrog belägen på bryggan och menyns fokus ligger på fisk, skaldjur och lokala råvaror. Här finns även ett litet fiske- och träbåtsmuseum och vandringsleder.

Ställplatsen välkomnar både husbilar och husvagnar och är öppen året om. Under lågsäsongen är priset rabatterat i och med mindre service. Vattnet är till exempel avstängt. Under vintersäsongen får campingfordon dessutom samsas med de upplagda båtarna om ytan, men från slutet av maj är platsen enbart till för de hjulburna fordonen.

I år är ett nytt servicehus med duschar och toalett beställt och kommer förhoppningsvis på plats innan säsongen drar igång. Både gråvatten och latrin kan tömmas sommartid.

Adress: Borkavägen 97, 825 95 Enånger 

GPS: N61°32’57” E17°03’22”
Länk till ställplatsen.

High Coast Whisky, Ångermanland

I Bjärtrå, en bit norr om Kramfors, finns denna pärla som nominerades till Årets ställplats 2023. Ett whiskydestilleri som är så mycket mer än bara ett destilleri. 

Här finns en modern restaurang som serverar god mat, glampingtält, ställplats och dessutom arrangeras en whiskyfestival här varje år. I restaurangen serveras även deras egentillverkade öl utöver whiskyn och övrigt sortiment. Det går även fint att ta en fika om man inte vill ha ett matigare alternativ.

Ställplatsen har ett fint läge med vacker vy över Ångermanälven då den är placerat på en höjd. Platserna är gjorda i två terrasser och vacker kvällssol utlovas.

Servicehuset är fräscht och promenadstigar finns utmed stranden. Antalet platser är 40 stycken och både husbil och husvagn är välkomna. Den som önskar kan delta i en guidad visning inne i destilleriet.

Adress: Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå

GPS: N63°00’07” E17°47’56”

Laxhall Hamnkrog, Västergötland

På ön Torsö i Vänern, strax utanför Mariestad och Sjötorp, hittar vi Laxhall hamnkrog. Detta är ett större komplex som även tillhandahåller konferenser och övernattningar för andra än i husbilar och husvagnar.

Läget är fint precis intill vattnet och chansen till kvällssol är stor medan du har utsikt över Brommösundet. Restaurangen är stor och rymmer uppåt 120 personer. På menyn hittar man bra råvaror från lokala producenter och ett stort fokus är ekologiskt och KRAV-odlat.

Vid ställplatsen är det nära till färjeläget som tar dig vidare till Brommö. Här på Torsö finns även två vandringsleder att utforska.

Adress: Brommösund Laxhall 5, 542 91 Torsö

GPS: N58°48’37” E13°42’46”

Bonustipset – Karlskrona stadsmarina, Blekinge

Sist men inte minst slänger vi in ett bonustips som erbjuder både shopping och kultur utöver god mat. Karlskrona stadsmarina är som namnet antyder en ställplats som ligger mycket centralt. Längs kajen i hamnen finns olika matställen att välja på, ett exempel är restaurang Vass som ligger längst ute på en brygga. En genuin sjökrog där du kan njuta av à la carte eller varför inte en låda räkor med något gott i glaset till. Uteserveringen erbjuder både chans till soldyrkan och havsutsikt.

Ställplatserna är på asfalt och från dem är det en kort promenad in till centrum med alla butiker och restauranger. Eller varför inte gå till Stumholmen som ligger intill och besöka populära Marinmuseet. Möjligheten att kliva in i en ubåt gör museet värt att besöka bara det. Ställplatsen blev framröstad till Årets ställplats 2016.

Adress: Skeppsbrokajen, 371 33 Karlskrona

GPS: N56°09’56” E15°35’38”

Vilken ställplats med restaurang är din favorit? Mejla gärna och tipsa oss på maria@husbilhusvagn.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.