Nästa artikel
5000 i p-böter ska ge körförbud
NYHETER

5000 i p-böter ska ge körförbud

Publicerad 12 juni 2020 (uppdaterad 12 juni 2020)
I kampen mot bilmålvakter har riksdagen beslutat att det automatiskt blir körförbud på ett fordon som har mer än 5 000 kronor i obetalda parkeringsböter.

Sedan den 1 Juli 2014 är fordonsskulder knutna till fordonet och inte till den som var registrerad ägare när skulderna uppkom. Det betyder att skulden följer fordonet vid en försäljning. Denna regel är inte alla medvetna om men det är därför viktigt att kolla fordonets skuldsituation vid köp av ett begagnat fordon. Flera hävdar även att det strider mot en viktig princip om att en skuld, som kan vara väl så hög, enbart ska läggas den till last som skapat den. Här kan du läsa Kronofogdens information om regelverket.

Visserligen har detta lett till en minskning av obetalda parkeringsböter, på fem år har antalet parkeringsböter som överlämnas till Kronofogden mer än halverats från ungefär 219 000 ärenden år 2014 till drygt 83 000 år 2020 men fenomenet med bilmålvakter, en person som bara äger ett fordon på papperet, fortsätter ändå att vara oroväckande hög. Fortfarande finns personer som äger orimligt många fordon medan de i verkligheten körs av den riktiga ägaren som fullständigt struntar i att betala parkeringsböter och vägavgifter.

Fordonsrelaterade skulder är statens eller kommunens fordringar när det gäller:

  • felparkeringsavgifter utfärdade av kommun eller staten
  • trängselskatt
  • fordonskatt
  • infrastrukturavgift

Men vid årskiftet blir det även förbjudet att använda en bil som har mer än 5 000 kronor i obetalda parkeringsböter skriver Dagens Juridik. Det står klart sedan riksdagen klubbat igenom regeringens förslag i frågan i slutet av förra veckan.

Enligt regeringen kommer lagändringarna att innebära ”effektiva åtgärder för att förmå fordonsägare att betala sina felparkeringsavgifter” samt ”minska incitamenten att använda fordonsmålvakter och målvaktsfordon".

Bildcred: Kronofogdemyndigheten

Vid årskiftet blir det förbjudet att använda en bil som har mer än 5 000 kronor i obetalda parkeringsböter

– Myndigheternas offensiva samarbete mot bilmålvakter ger tydliga resultat, säger Kronofogdens analytiker Johan Krantz.

Vid årsskiftet hade drygt 97 000 personer och organisationer omkring 1,6 miljarder kronor i fordonsskulder. Det är en minskning med ungefär 4 000 personer och nästan 200 miljoner kronor jämfört med 2018.

Dagens Juridik skriver att de 100 mest skuldtyngda när det gäller fordonsrelaterade skulder till det allmänna i februari 2018 tillsammans hade skulder på till 367,6 miljoner kronor.

Riksdagens beslut innebär att det från och med årskiftet 2020/2021 blir förbjudet att använda ett fordon som har obetalda felparkeringsavgifter på mer än 5 000 kronor och som inte har betalats inom sex månader. Användningsförbudet ska
sedan gälla till dess att den skuld som lett till förbudet har betalats. Polisen eller en bilinspektör ges då rätten att ta bort registreringsskyltarna från bilen.

Enligt tillgängliga uppgifter står Sveriges tio värsta bilmålvakter som ägare till nästan 15 000 fordon.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.