Nästa artikel
55 bilföretag på Svarta listan – ”skyldiga” 2,2 miljoner
NYHETER

55 bilföretag på Svarta listan – ”skyldiga” 2,2 miljoner

Publicerad 26 augusti 2020
På listan över företag som inte följer ARN:s beslut är bilsäljare och bilverkstäder vanligast.

Bilsäljare och bilverkstäder är den vanligaste kategorin på tidningen Råd & Röns så kallade Svarta lista. Där hamnar företag som inte följer besluten från Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Det är visserligen frivilligt att följa besluten, men det är ändå något seriösa företag brukar göra.

När tidningen nu uppdaterar listan inför hösten står det klart att motorkategorin är den största med totalt 55 företag. Om dessa företag hade följt ARN:s beslut hade de tvingats betala ut drygt 2,2 miljoner kronor, enligt Råd & Rön, och det är mer än en fördubbling jämfört med förra året.

Det enskilt dyraste ARN-fallet i motorkategorin handlar om återbetalning av en husbil. Det hade kostat företaget 640 000 kronor.

Det är alltså långt ifrån alla bilföretag som väljer att följa ARN:s beslut, men det är som sagt inte något tvingande beslut. I en stor rundringning som Vi Bilägare gjorde 2010 berättade bilhandlare om de tyckte att kunderna försökte lura dem.

– Jag litar inte på ARN, vi har vunnit ett annat fall i tingsrätt, men förlorat ändå i ARN. I det här fallet gick kunden till kronofogden, men de avskrev saken. När vi anser att vi haft fel så gör vi som ARN tycker, annars är de bara löjliga, sa en bilhandlare.

En annan bilhandlare sa att ”folk kan hitta på vad som helst mot bilhandlare”.

– Jag säljer ungefär 400 bilar om året och det är väl ungefär två fall om året som går till ARN. Det är jättetråkigt, men då är det oftast bilar i prisklassen 7 000–12 000 kr. De som köper sådana bilar har inte ekonomi för att något kan gå sönder.

Artikeln ursprrungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.