Bild
Nästa artikel
6 tips på hur du undviker inbrott

6 tips på hur du undviker inbrott

Nyheter

Under påskhelgen reser många bort, kanske ut på premiärtur med sitt fritidsfordon för säsongen. Risken är att tjuvar då passar på att göra inbrott. Totalt anmäldes över 39 000 bostadsinbrott förra året. Andelen uppklarade inbrott är mycket låg.

Påsklovet innebär att många reser bort från sina hem. Då finns tyvärr risken att tjuvar passar på att göra inbrott. En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att sex procent av svenskarna har råkat ut för inbrott i sin bostad eller i fritidshuset de senaste tre åren. Inbrotten är fler i de södra delarna av landet. Åtta procent av invånarna i Skåne och Halland uppger att de haft inbrott. I de nordliga länen är motsvarande siffra kring fyra procent. Närheten till utlandet är en tydlig faktor.

Polisen har svårt att hänga med ligornas alltmer professionella arbetssätt. Endast runt fyra procent av bostadsinbrotten blir, som det heter, personuppklarade.

– Vi ser hur inbrotten sveper i vågor över landet. Det handlar idag om professionella ligor, antingen inresta från utlandet eller andra som specialiserat sig på bostadsinbrott. Den gamla bilden av ensamma missbrukare som begår inbrotten stämmer inte längre, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

År 2012 anmäldes mer än 39 000 inbrott i bostads- och fritidshus samt i källare och vind i Sverige enligt Brå. Det är en ökning under de senaste fem åren med drygt fem procent.

- Inbrott är inte bara en ekonomisk fråga för den som drabbas. Den förlorade tryggheten i hemmet och känslan av att ha fått sin privata sfär kränkt är ofta värre. Därför är det viktigt att polis och rättsväsende ser till att öka andelen uppklarade bostadsinbrott, säger Göran Kellner.


Ifs sex tips för att slippa inbrott:

  1. Lär känna dina grannar och hjälps åt att ha uppsyn.
  2. Vidarekoppla fast telefon till mobil
  3. Be någon tömma postlåda och gärna parkera sin bil på uppfarten.
  4. Beroende på årstid, klipp gräs eller skotta
  5. Tala inte om på sociala medier som Facebook eller Twitter att du är bortrest.
  6. Låt inte dyrgripar vara synliga i fönstret
Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.