Nästa artikel
9 av 10 husbilar och husvagnar säljs begagnade
Nyheter

9 av 10 husbilar och husvagnar säljs begagnade

Publicerad 6 september 2023 (uppdaterad 14 september 2023)
Begagnade husbilar och husvagnar omsätter miljardbelopp, visar nya siffror – här är bästa tipsen om du planerar att köpa en.

Det säljs stora mängder husbilar och husvagnar i Sverige just nu.

Men nio av tio av dem är begagnade.

Det visar färska siffror som presenterades i dag på Elmia Husvagn & Husbil. Mellan januari och augusti 2023 har det sålts begagnade fritidsfordon för 22,6 miljarder kronor i Sverige. Motsvarande siffra för nya fordon är 2,8 miljarder kronor.

–    Hos oss är åtta av tio som säljs begagnade. Men tittar man på hela Sverige är volymen större eftersom fordon även säljs privat till privat, konstaterar Eva-Klara Blomberg Högväg, vd för Husbilslandet i Kristinehamn.
 

Begagnat har stått sig rätt bra prismässigt, det ligger kvar på en sjysst nivå.

Intresset för husbil och husvagn har med andra ord inte minskat, trots att det kan se ut så på statistiken med nyregistreringar.

– Det är väldigt mycket folk i butikerna. Sedan är det längre köp- och säljprocesser. Man tänker sig lite för innan man slår till, säger Eva-Klara Blomberg Högväg.

Vilka begagnade fordon är det främst som efterfrågas?

– Fordon som snittar på 500 000–600 000 och nu pratar vi husbil. När jag pratar med de som är starka på husvagnar ligger man på 250 000–275 000 kronor, säger Eva-Klara Blomberg Högväg och tillägger:

– Begagnat har stått sig rätt bra prismässigt, det ligger kvar på en sjysst nivå. Nysålda har gått upp 20 procent det senaste året bland annat på grund av att vi har så taskig valuta. Men det är inte så lätt att få tag på de mest attraktiva begagnade fordonen.

Eva-Klara Blomberg Högväg, vd för Husbilslandet i Kristinehamn.

Hur ska man göra för att få tag på dem?

– Det bästa är att man åker till en återförsäljare och pratar om vilka behov man har. Då kan vi se vad vi har väg in, som inte syns inte ut i butik än. Så fort vi säljer en bil har får vi ju oftast en i inbyte.

Vad går inte bra på begagnatmarknaden?

– Det som de flesta har utmaningar med, fordon som är lite dyrare: 700 000–1 miljon. De omsätts också, men det tar längre tid idag. Personer som kan lägga en större slant har ett mer avvaktande beteende.

Bästa tipsen till den som funderar på att köpa ett begagnad fritidsfordon då?

Eva-Klara Blomberg Högväg tycker främst det är viktigt att fundera på vad husbilen eller husvagnen ska användas till. Här är några frågor du kan ställa dig själv:

Viktiga frågorna innan du köper begagnat
  • Ska husbilen eller husvagnen användas vintertid? Då behövs annat värmesystem och isolering.
  • Ska du åka till södra Europa? Då kanske du behöver något som passar att parkera enklare.
  • Hur många ska kunna sova i den? 
  • Hur stor förvaring behövs? 
  • Har du körkort så du får dra eller köra fordonet?
  • Kan både du och din partner köra eller dra fordonet? För om det bara är den ena som kan köra: Vad händer om det något går fel?
  • Vilket chassi passar dig? Det finns olika vad man tänker på vad man ska ha för motor. 
  • Ska det vara fyrhjulsdrift eller inte, manuell eller automatisk växellåda?
  • Ska du ha husbil eller husvagn? Tänk på att om du väljer husvagn, har du friheten att kunna ta bilen och handla – det blir enklare på ett sätt om husbilen står kvar särskilt om du har barn. Är ni ett par kanske ni får in två elcyklar i bagaget och kan cykla iväg och handla.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.