Nästa artikel
AL-KO kollar överlast med stödben
NYHETER

AL-KO kollar överlast med stödben

Publicerad 15 juli 2019 (uppdaterad 15 juli 2019)
Senare i höst lanserar AL-KO en världsnyhet, en funktion för att väga fordonet till sitt nivelleringssystem HY4. Systemet kräver två förändringar men ska kunna gå att montera på befintliga system.

Enligt ett pressmeddelande från AL-KO kommer vägningsfunktionen till det helautomatiska niveleringssystemet AL-KO HY4 att finnas på marknaden i oktober 2019 efter sin världspremiär på Caravan Salon i Düsseldorf 2019. 

Diskussionen om överlast förs inte enbart i Sverige och genom att utnyttja nivelleringssystemet på det här sättet kan man på bara tre minuter få såväl totalvikt som axelvikter, även för treaxlade husbilar.

Systemet, som visar vikterna i en app, vilken är gratis och finns både för iOS och Android, kan genom mätmetoden inte bara varna för överlast utan även för felaktig fördelning i fordonet vilket innebär att vägegenskaperna behålls på bästa möjliga sätt. Vägningsfunktionen kräver att appen används, då den inte kan visas i den nuvarande kontrollenheten, och startas med ett knapptryck.  Stödbenen kommer då att automatiskt att börja väga bilen och resultatet visas på skärmen.

Hittills har HY4:s kontroll skett med hjälp av ett fast montage. Det nya är att funktionen nu flyttar in i telefonen med en app där de tidigare funktionerna förstås finns kvar. Systemet kräver och arbetar med hjälp av AL-KO 2-Link via Blåtandsteknik. Tidigare sålda HY4 ska kunna uppgraderas.

Inget är i dagsläget känt vad gäller priser.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.