Nästa artikel
AL-KO och Adria ingår partnerskap
NYHETER

AL-KO och Adria ingår partnerskap

Publicerad 28 augusti 2021 (uppdaterad 28 augusti 2021)
AL-KO Vehicle Technology och Adria Mobil inleder ett partnerskap vars syfte är att kombinera företagens erfarenhet och expertis för att vidareutveckla chassikonstruktionen VARIO X till fler viktklasser och produktserier.
AL-KO Vehicle Technologys koncept för lätta chassikonstruktioner till husvagnar gör det möjligt att öka nyttolasten tack vare en minskad chassivikt med bibehållen styrka. Det kommer nu att bli än tydligare med partnerskapet mellan Adria och AL-KO.

– Med VARIO X har vi utvecklat ett chassi som är lika innovativt som det är robust. Dessutom är det mycket motståndskraftigt med den vanliga och väl utprovade AL-KO-kvaliteten och hållbarheten. Vi är mycket glada över att kunna lansera detta partnerskap med Adria Mobil och att tillsammans ligga i framkant på lättviktschassimarknaden, säger Michael Nebel, ansvarig för komponentförsäljning till husvagnar på AL-KO.

Partnerskapet praktiska effekter syns i den nya Adora-seriens vikteffektivisering vilken utöver chassit även gäller karossen. Syftet är att minska husvagnarnas egenvikt utan att kompromissa bort andra egenskaper, något som Adria ser som viktigt när dragfordonenen  får en allt större andel hybrid- och elfordon.

Adria och AL-KO skriver i pressmeddelandet att de ska utvidga VARIO X till ytterligare viktklasser och produktserier.

– Vi är glada för samarbetet med AL-KO Vehicle Technology Group under mottot "Gör det lättare tillsammans" för att möta framtidens problem, säger Erna Povh, produktchef för husvagnar på Adria Mobil.

Tack vare stålkonstruktionens design kan VARIO X spara upp till 30 procent i vikt på chassiets ramdelar, samtidigt som den bibehåller samma stabilitet och robusthet. På grund av sin nyskapande innovativa bikakedesign kan man spara upp till 35 kilo totalt på alla ramdelar, beroende på husvagnens storlek och tillåtna bruttovikt. Viktminskningen ger inte bara en högre nyttolast, utan minskar också koldioxidutsläppen.

Dessutom är chassit byggt i stål, ett hållbart material som har visat sig vara ett optimalt val i såväl tillverkning som produktion och återvinning.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.