Bild
Nästa artikel
AL-KO presenterar hybrid med 4x4

AL-KO presenterar hybrid med 4x4

NYHETER

AL-KO presenterade på mässan IAA Commercial Vehicles 2018 en "plug-in hybrid" som kan användas på flera basfordon som Fiat, Mercedes Benz och VW. Lösningen sägs visa en teknik som inte är basfordonsbunden och representera en framtida hantering av utsläppsgränserna.

AL-KO:s koncept för nyttofordon mellan 3,5 och fem ton, det vill säga lätta transportfordon och basfordon för husbilar, som kan kombinera elektrisk drift och förbränningsmotor. En spännande funktion är att driften kan varieras mellan enbart framhjulsdrift, bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Bakaxelns eldrift har en effekt på 90 kW och med fyrhjulsdriften inkopplad ger de nya möjligheter på ojämnt underlag.

Genom hybridtekniken kan man variera driftsform och köra helt på el där restriktioner för förbränningsmotorer finns och man blir inte heller räckviddsberoende. Med denna lösning används eldriften i stadstrafik medan förbränningsmotorn används till distanskörning. Eldriften ligger på bakaxeln medan förbränningsmotorn driver fram, därigenom så påverkas inte byggandet av bodelen. Eldriften är dock begränsad till 90 km/h men får å andra sidan en räckvidd med de valda batterierna på tio mil. Minskningen av utsläppen beräknas i körcykeln till 30 procent. Laddningen sker med originalladdaren på 7 kW men de har även tagit fram ett alternativ på 22 kW (230 V / 400 V).

Lösningen har tagits fram i samarbete med Huber Automotive AG och kallas Hybrid Power Chassis och premiärvisades på IAA-mässan i Hannover.

Detta presenterades bara dagar innan EU-parlamentet, beslutade om målsättningen att begränsa utsläppen med 35 procent till år 2030. Hittills har det saknats realistiska driftsalternativ vilket ställt branschen inför ett dilemma när det gäller hur man ska behandla kraven på lägre utsläpp. Dessutom ställs krav på att andelen lågutsläppsforden ska nå vissa proportioner i tillverkarnas utbud, men även kundernas val, till det som ser ut att bli i nivån 35 procent samma år.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.