Nästa artikel
Matmekka öppnar på Åland
Nyheter

Matmekka öppnar på Åland

Publicerad 13 november 2012 (uppdaterad 20 november 2012)
Nu öppnar Smakbyn,en samlingsplats för vinprovning, mattillverkning, gårdsbutik,matlagningskurser och självklart restaurang.

I slutet av veckan kommer Smakbyn att slå upp dörrarna. Det är paret Jenny och Michael Björklund som öppnar denna samlingsplats för mat, bara ett stenkast från Kastellholms slott. De vill hjälpa att bevara den nordiska och åländska mattraditionen.
— Här får du ta del av åländska smaker. Uppleva produktion av åländska livsmedel, smaka och helt enkelt lära dig om den åländska maten, säger Jenny Björklund.
Tanken är att det ska finnas en restaurang, gårdsbutik, mattillverkning, vinprovning och matlagningskurser. Till en början. Om tio år är planen att det ska vara ett helt koncept, med mat och boende, mejeri, rökeri och en riktigt stor gårdsbutik.
I restaurangen kommer främst åländsk säsongsbetonad mat att serveras. Så långt det går kommer maten vara lokalproducerad och den kommer definitivt vara utan några tillsatser. I december dukar stjärnkocken och hans fru Jenny Björklund upp ett julbord med renodlade enkla smaker och lokalproducerade råvaror. Gästerna bjuds på Åländsk strömming och abborre, finsk sikrom, morotslåda, en åländsk variant på det svenska revbensspjället och lutfisk.

 

Håll utkik på www.smakbyn.ax

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.