Bild
Nästa artikel
Alldeles för få använder blinkers

Alldeles för få använder blinkers

NYHETER

Drygt en tredjedel, 38 procent, av bilisterna använder inte blinkers enligt en undersökning som Riksförbundet M Sveriges lokalklubbar har låtit utföra.

Undersökningen omfattade 30 000 trafikanter och av dessa använde 38 procent inte blinkers när de ändrar färdriktning.

– Det är slarvigt att inte använda blinkers. Det kan få stora konsekvenser för såväl föraren som medtrafikanterna. Är man tydlig och kör säkert så bidrar man också till ökad trafiksäkerhet. Det gynnar alla som vistas på våra vägar, säger Juan Colarte, trafiksäkerhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.

Sämst på att använda blinkers var bilisterna i Stockholm och i Tyresö där endast 36 respektive 35 procent använde dem, medan man i Luleå var bäst med 90 procent. Kontrollerna utfördes i rondeller, fyrvägs- och trevägskorsningar.

En tidigare undersökning som M Sverige genomförde 2015 gällde blinkersanvändning i rondeller. Resultatet visade då att fyra av tio slarvade med att använda blinkers, vilket är ungefär samma resultat som denna undersökning visar.

– Att vi inte ser någon förändring jämfört med undersökningen 2015, visar att vi har ett stort arbete framför oss. Många olyckor i trafiken beror på att förarna inte följer gängse trafikregler. Vårt beteende i trafiken är avgörande för om antalet olyckor ska minska, avslutar Juan Colarte.

Undersökning har utförts av 17 av M Sveriges klubbar och avdelningar på 22 orter runt om i landet. Undersökningen genomfördes under augusti–oktober 2019.

Sammanlagt ingick 29 539 trafikanter i undersökningen som omfattar förare av: personbil, taxi, buss, långtradare/lastbil, mc, moped och cykel.


Så här ser andelen som inte använder blinkers ut för respektive städer

Tyresö 65 procent
Stockholm C 64 procent
Sollentuna 52 procent
Torsby 46 procent
Västerås 46 procent
Katrineholm 43 procent
Östersund 39 procent
Västervik 38 procent
Hässleholm 36 procent
Umeå 36 procent
Ängelholm 34 procent
Lidköping 32 procent
Malmö 32 procent
Eskilstuna 31 procent
Falköping 31 procent
Örnsköldsvik 26 procent
Linköping 19 procent
Älvsbyn 18 procent
Falun 15 procent
Sundsvall 15 procent
Mjölby 13 procent
Luleå 10 procent

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.