Bild
Nästa artikel
Alvar på Öland

Alvar på Öland

RESTIPS

Ölands Alvar är sedan år 2000 klassat som världsarv. Nu hotar UNESCO att ta bort det från listan då det planeras sex stycken 120 meter höga vindkraftsverk där. Kanske dags att planera in ett besök innan dessa byggs.

Energimyndigheten bedömer var det ska sättas upp vindkraftverk men nu har man kommit i konflikt med andra intressen, läs turismen. När de nu aktuella vindkraftverken ska byggas är höljt i dunkel men uppenbarligen finns det anledning att planera ett besök på Alvaret under 2014 om du vill se det utan de sex vindkraftverk som initialt planeras.

UNESCO anser inte att världsarvsklassningen av det unika naturområdet Alvaret kan kombineras med Energimyndighetens krav på vindkraft då den speciella miljön inte längre blir så orörd och unik som UNESCO kräver. Med hänsyn till att Energimyndighetens generella åsikt om antal vindkraftverk per ytenhet skulle kunna innebära att upp emot 500 verk skulle kunna sättas upp på Ölands södra Alvar eftersom Energimyndigheten räknar på två vindkraftverk per kvadratkilometer och det planerade området är 260 kvadratkilometer. UNESCO reagerar dock bara på de sex första kraftverken.

Om du trodde att den känsliga och unika naturen på södra Öland med världsarv, fornminnen och Natura 2000-områden skulle vara undantaget från vindkraftverk trodde du uppenbarligen fel.

Taggar: Nyheter, Hem, Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.